Cât de pregătite sunt marile orașe să preia absolvenții de facultate. Unde sunt cele mai bune condiții

Gabriel Bucur 07/09/2017 | 16:10 Ştiri
Cât de pregătite sunt marile orașe să preia absolvenții de facultate. Unde sunt cele mai bune condiții

Stocul de spații de birouri moderne din principalele orașe regionale din România, respectiv din Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov, a ajuns la aproape 700.000 de metri pătrați, la mijlocul acestui an. Comparativ, în București, stocul însumează 2,6 milioane de metri pătrați, cu 73% mai mult, reiese din datele firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Capitala depășește cele patru orașe la nivelul stocului de spații de birouri, însă numărul cumulat de studenți din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Brașov este cu 5,6% mai mare, aproape 182.000, față de cei 172.000 de studenți din București.

Drept comparație, un decalaj în dezvoltare există și în Polonia, între orașele regionale și capitală. În timp ce stocul modern din Varșovia a depășit pragul de cinci milioane de metri pătrați, în Cracovia, Lodz, Katowice și Wroclaw suprafața cumulată a clădirilor de birouri este de 2,7 milioane de metri pătrați. La capitolul studenți, în Varșovia sunt înregistrați 249.000, în timp ce în cele patru orașe regionale totalul este aproape dublu, 471.000, reiese din datele transmise de Cushman & Wakefield Echinox.

În ceea ce privește densitatea spațiilor de birouri raportată la numărul de studenți, în Varșovia sunt 21 de metri pătrați / student, iar în București sunt 15 metri pătrați / student. Orașele regionale din Polonia au între 4,5 metri pătrați / student în Lodz și 6,7 metri pătrați / student în Wroclaw, în timp ce în Iași sunt 3,4 metri pătrați / student, în Timișoara sunt 3,6 metri pătrați / student, în Cluj sunt 4,1 metri pătrați / student, iar în Brașov sunt 4,4 metri pătrați / student.

Este normal ca dezvoltarea pieței de birouri să înceapă în capitale (…) pe măsură ce competiția pe forța de muncă devine din ce în ce mai acerbă, companiile caută să se extindă și în alte centre universitare importante, unde găsesc forță de muncă bine pregatită, iar nivelul salarial este ușor mai scazut. Vedem un potențial semnificativ de creștere a pieței de birouri din afara Bucureștiului, drept dovadă, până la finalul anului 2018 stocul din Cluj, Timișoara, Iași și Brașov va crește cu 35 – 40% și se va apropia de pragul de un milion de metri pătrați”, a declarat Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Cea mai semnificativă dezvoltare va fi în orașele Timișoara și Cluj-Napoca, unde vor fi inaugurate proiecte noi de birouri cu o suprafață de aproximativ 90.000 de metri pătrați în fiecare din cele două orașe.

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.