Ştiri

Cadrele didactice, primele la vaccinare. Sorin Cîmpeanu: Personalul din învățământ este cel mai dispus să se vaccineze

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunţat miercuri seară că 110.600 angajați din învățământ s-au programat deja pentru a fi vaccinați anti-COVID-19, iar 18.600 de angajați au primit deja serul împotriva noului coronavirus.

”Personalul de învățământ este categoria cea mai numeroasă dintre toate cele nouă categorii de lucrători esențiali care s-a programat deja pentru vaccinare. Nu numai că are disponibilitatea de vaccinare, dar s-a și programat pentru vaccinare.

Este vorba, la ora la care vorbim, de 110.600 angajați deja programați. Dintre aceștia, 18.600 s-au vaccinat deja. Se adaugă cei care sunt medici și, în același timp, cadre didactice, categorie care intră în plus față de acest număr, dar ei au fost contabilizați în dreptul personalului medical.

Personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie care s-a programat pentru vaccinare. Personalul din învățământ este cel mai dispus să se vaccineze”, a declarat ministrul Educației la postul B1TV.

Deschiderea şcolilor, condiţionată de evoluţia epidemiologică

Cîmpeanu declara recent că deschiderea şcolilor pe data de 8 februarie nu este condiţionată de vaccinarea anti-COVID a cadrelor didactice, ci de evoluţia epidemiologică, iar vaccinarea profesorilor nu condiţionează această decizie.

El a precizat că ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii va cuprinde o parte dintre măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus deja existente, la care vor fi adăugate şi altele. „O parte din prevederi se vor păstra, exigenţele se vor păstra, dar este clar că atâta vreme cât lucrăm în clase cu efective întregi va trebui să modificăm o serie de condiţii. (…) Acele celebre panouri de plexiglas – între timp o lume întreagă şi-a dat seama că, atâta vreme cât nu sunt instalate în săli care să aibă instalaţie de climatizare care să scoată aerul, mai mult încurcă decât ajută, spre exemplu”, a arătat ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a afirmat că pot fi adoptate măsuri pe care le-au luat alte state europene în şcoli, care au funcţionat fără a fi înregistrate creşteri ale ratei de infectare cu SARS-CoV-2.

Avem modelul unor state europene care au avut deschisă şcoala, ne uităm la ce s-a întâmplat în acele state. Spre exemplu, sunt clase cu dimensiuni comparabile cu cele din România, cu efective de elevi de 30 – 32 de elevi, în clase comparabile cu cele din România, au lucrat cu efective întregi şi nu au avut o creştere a ratei de infectare. Ne uităm la măsurile pe care le-au luat aceste state care s-au dovedit a fi bune şi, sigur că da, analizăm în ce măsură putem să le preluăm în ordinul comun de ministru pentru a fi respectate în şcolile din România”, a completat ministrul.

Elena Marinescu

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

o zi ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

o zi ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

o zi ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

2 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

2 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

2 zile ago

Acest website folosește cookies