Ştiri

BNR, despre păstrarea dobânzii: Rata medie anuală a inflaţiei a continuat să scadă, iar PIB-ul e în decelerare

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care rata medie anuală a inflaţiei a continuat să scadă, iar datele arată o uşoară decelerare a PIB-ului real, în timp ce accentuarea deficitului de cont curent devine tot mai îngrijorătoare.

BNR a anunţat, joi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an, fiind a 10-a decizie consecutivă în acest sens.

”Rata medie anuală a inflaţiei IPC a continuat să scadă de la 4,1 la sută în luna iunie, până la 4 la sută în iulie şi 3,9 la sută în luna august, în timp ce rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum pentru intervalul iulie-august s-a menţinut la nivelul lunii iunie, de 4 la sută”, se arată în comunicat.

Datele statistice privind creşterea economică în trimestrul II 2019 arată o uşoară decelerare a PIB real, la 4,4%, de la 5% în trimestrul anterior (variaţii anuale).

”Pe partea cererii, contribuţia adusă de consumul gospodăriilor populaţiei a rămas semnificativă, cu toate că s-a redus, fiind depăşită marginal de cea a formării brute de capital fix, a cărei dinamică anuală a crescut substanţial (până la 18 la sută, de la 3,9 la sută în trimestrul I)”, se arată în comunicat.

BNR consideră că cele mai recente evaluări relevă perspectiva menţinerii ratei anuale a inflaţiei deasupra intervalului ţintei până la finele anului curent.

Banca centrală avertizează că, pe plan intern, conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri reprezintă o sursă de incertitudini şi riscuri crescute la adresa perspectivei inflaţiei, inclusiv în contextul calendarului electoral 2019-2020, iar accentuarea deficitului de cont curent devine tot mai preocupantă.

”Pe plan extern, incertitudini sporite decurg din slăbirea tot mai evidentă a economiei zonei euro şi a celei globale, precum şi din creşterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, în contextul războiului comercial şi al Brexit. Deosebit de relevante sunt deciziile de relaxare ale politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune”, se arată în comunicat.


FOTO: Mediafax

NewMoney

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

12 ore ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

12 ore ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

13 ore ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

13 ore ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

15 ore ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

18 ore ago

Acest website folosește cookies