BNR, despre păstrarea dobânzii: Rata medie anuală a inflaţiei a continuat să scadă, iar PIB-ul e în decelerare

NewMoney 03/10/2019 | 15:42 Ştiri
BNR, despre păstrarea dobânzii: Rata medie anuală a inflaţiei a continuat să scadă, iar PIB-ul e în decelerare

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care rata medie anuală a inflaţiei a continuat să scadă, iar datele arată o uşoară decelerare a PIB-ului real, în timp ce accentuarea deficitului de cont curent devine tot mai îngrijorătoare.

BNR a anunţat, joi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an, fiind a 10-a decizie consecutivă în acest sens.

”Rata medie anuală a inflaţiei IPC a continuat să scadă de la 4,1 la sută în luna iunie, până la 4 la sută în iulie şi 3,9 la sută în luna august, în timp ce rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum pentru intervalul iulie-august s-a menţinut la nivelul lunii iunie, de 4 la sută”, se arată în comunicat.

Datele statistice privind creşterea economică în trimestrul II 2019 arată o uşoară decelerare a PIB real, la 4,4%, de la 5% în trimestrul anterior (variaţii anuale).

”Pe partea cererii, contribuţia adusă de consumul gospodăriilor populaţiei a rămas semnificativă, cu toate că s-a redus, fiind depăşită marginal de cea a formării brute de capital fix, a cărei dinamică anuală a crescut substanţial (până la 18 la sută, de la 3,9 la sută în trimestrul I)”, se arată în comunicat.

BNR consideră că cele mai recente evaluări relevă perspectiva menţinerii ratei anuale a inflaţiei deasupra intervalului ţintei până la finele anului curent.

Banca centrală avertizează că, pe plan intern, conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri reprezintă o sursă de incertitudini şi riscuri crescute la adresa perspectivei inflaţiei, inclusiv în contextul calendarului electoral 2019-2020, iar accentuarea deficitului de cont curent devine tot mai preocupantă.

”Pe plan extern, incertitudini sporite decurg din slăbirea tot mai evidentă a economiei zonei euro şi a celei globale, precum şi din creşterea riscurilor la adresa perspectivei acestora, în contextul războiului comercial şi al Brexit. Deosebit de relevante sunt deciziile de relaxare ale politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune”, se arată în comunicat.


FOTO: Mediafax