Fapt Divers

Veneţia devine primul oraş turistic din lume care percepe o taxă de intrare

În premieră mondială, autorităţile din Veneţia vor să limiteze turismul excesiv, obligându-i pe turiştii de o zi să plătească cinci euro pentru a se plimba pe faimoasele sale canale.

Astfel, începând de joi, 25 aprilie, turiştii care vor ajunge în gara din Veneţia vor fi verificaţi de controlori dacă deţin un bilet de intrare obligatoriu în zilele aglomerate în oraş.

„Scopul este de a găsi un echilibru între turism şi oraş şi locuitorii săi. Trebuie să reducem impactul turiştilor de o zi în anumite zile. La anumite date, acesta este prea mare şi acest lucru creează stres pentru oraş”, a explicat deputatul pentru turism Simone Venturini într-un interviu acordat AFP.

În faţa elegantei staţii Santa Lucia, principalul punct de intrare în oraş, a fost amenajat un ghişeu de bilete pentru a-i ajuta pe turişti fără acest nou permis sub forma unui cod QR, disponibil şi online.

Experiment pentru autorităţi şi vizitatori

Veneţia devine astfel primul oraş turistic din lume care percepe o taxă de intrare, asemenea unui parc de distracţii, într-un moment în care mişcările anti-turistice se înmulţesc, în special în Spania, determinând autorităţile să ia măsuri pentru a reconcilia bunăstarea locuitorilor cu un sector economic crucial.

Rămâne de văzut dacă, în ciuda preţului său modest şi a absenţei unui plafon pentru numărul de vizitatori, Veneţia va reuşi să îşi facă pariul, potrivit sursei citate de News.ro.

Primarul Luigi Brugnaro însuşi a recunoscut la începutul lunii aprilie că „este vorba de un experiment”, care va fi urmat cu siguranţă de alte oraşe turistice importante din întreaga lume. Municipalitatea a interzis deja accesul navelor de croazieră gigantice în centrul său istoric, iar pasagerii vor trebui, de asemenea, să îşi prezinte legitimaţiile.

100.000 de turişti dorm în Veneţia

În plin sezon, 100.000 de turişti dorm în Veneţia, pe lângă zecile de mii de vizitatori zilnici. În comparaţie cu cei aproximativ 50.000 de locuitori ai centrului oraşului, care se micşorează în mod constant.

În acest stadiu, experimentul rămâne însă foarte limitat: pentru anul 2024, doar 29 de zile de vârf sunt afectate de această nouă taxă, care începe aşadar joi, zi de sărbătoare în Italia, şi se aplică aproape în fiecare weekend din mai până în iulie.

Noua taxă este destinată exclusiv turiştilor care intră zilnic în oraşul vechi între orele 08:30 şi 16:00, ora locală. Aceştia vor trebui să îşi descarce codul QR de pe site-ul dedicat (https://cda.ve.it/fr/), care este disponibil în limbile engleză, spaniolă, franceză şi germană, precum şi în italiană.

Amedă de până la 300 de euro

O amendă cuprinsă între 50 şi 300 de euro a fost stabilită pentru a-i pedepsi pe turiştii care încearcă să scape prin plasă, deşi autorităţile locale au declarat că intenţionează să recurgă mai degrabă la persuasiune decât la represiune.

Turiştii care rămân cel puţin o noapte nu vor fi afectaţi şi vor primi gratuit un cod QR pentru cazarea lor. În plus, există numeroase scutiri, în special pentru persoanele sub 14 ani şi pentru studenţi.

Renumită în întreaga lume pentru monumentele, operele de artă, podurile şi canalele sale, Veneţia este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1987.

Elena Marinescu

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

3 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

3 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

3 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

3 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

3 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

3 zile ago

Acest website folosește cookies