Ştiri

Uniunea Europeană va constitui rezerve strategice de litiu şi metale rare

Uniunea Europeană va constitui ”rezerve strategice” pentru a evita întreruperile de aprovizionare cu materii prime ”cruciale” pentru industria sa, în special metale rare şi litiu a căror ofertă mondială este controlată în prezent de China.

Anunţul a fost făcut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său anual privind starea UE, susţinut miercuri la Strasbourg în plenul Parlamentului European.

Litiul (componentă esenţială a bateriilor electrice) şi metalele rare (metale strategice necesare fabricării de circuite electronice, ecrane LCD, echipamente militare sau eoliene) ”vor fi în curând mai importante chiar decât petrolul şi gazul”, a afirmat şefa executivului european în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg.

În condiţiile în care cererea de metale rare în UE se va multiplica de cinci ori până în 2030, va trebui să evităm ”să ajungem din nou într-o situaţie de dependenţă, ca în cazul petrolului şi al gazului”, a explicat Ursula von der Leyen, potrivit Agerpres.

90% din metalele rare şi 60% din litiu sunt transformate în China

”Problema este că în prezent o singură ţară controlează cvasitotalitatea pieţei; aproape 90% din metalele rare şi 60% din litiu sunt transformate în China”, a avertizat preşedinta CE. Ea a făcut apel la statele membre UE să îşi ”securizeze aprovizionările”.

”Vom defini proiecte strategice pe întregul lanţ de aprovizionare, de la extracţie la rafinare, de la transformare la reciclare, şi vom constitui rezerve strategice acolo unde aprovizionarea este periclitată”, a continuat înalta oficialitate europeană, care a promis un proiect legislativ în această privinţă.

”Această abordare poate fi eficace: după lansarea unei alianţe europene în domeniul bateriilor în urmă cu cinci ani, două treimi dintre bateriile de care avem nevoie vor fi în curând produse în Europa” şi după o reglementare privind semiconductorii prezentată anul trecut, ”construcţia primei mega-uzine pentru producerea de circuite (în UE) va debuta în următoarele luni”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Bruxellesul şi-a fixat ca obiectiv dublarea cotei de piaţă a UE în domeniul semiconductorilor, până la 20% din producţia mondială până la finalul acestui deceniu, în scopul reducerii dependenţei de Asia. Pentru atingerea acestui obiectiv, Comisia Europeană a prezentat în februarie un proiect ce autorizează 42 de miliarde de euro drept investiţii publice în favoarea acestui sector industrial.

Elena Marinescu

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

2 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

2 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

2 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

2 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

2 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

2 zile ago

Acest website folosește cookies