Ştiri

Top: ce edituri românești au ”ghicit” cei mai mulți laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură în ultimul deceniu

Laureații Premiului Nobel pentru Literatură au fost publicați în România, în ultimul deceniu, de patru edituri, acestea fiind de altfel liderii pieței locale de carte.

Pe primul loc s-au clasat Humanitas și Polirom, cu câte trei autori, în vreme ce editurile Litera și Art au tradus pentru publicul român câte doi dintre autorii care și-au adjudecat în ultimul deceniu cea mai prestigioasă distincție literară din lume.

În unele cazuri, editurile au reușit să aducă pe rafturile librăriilor românești cu câțiva ani înainte nume ce aveau să câștige ulterior premiul Nobel. Spre exemplu, Humanitas a decis să o publice pe Herta Muller cu câțiva ani înainte ca aceasta să intre în clubul select al laureaților Nobel. Decizia care avea să aducă vănzări foarte bune editurii, însă a fost una destul de ambițioasă, având în vedere că opere ale scriitoarei germane de origine română mai fuseseră publicate la Polirom, însă lipsa ei de notorietate la acea vreme s-a tradus printr-un interes foarte redus din partea publicului român.

În alte situații, editurile decid post factum traducerea unui laureat al Premiului Nobel. S-a întâmplat în 2016, când Litera o publica pe scriitoarea Svetlana Alexievich, din Belarus, câștigătoarea de cu un an înainte.

30% e flerul editorului. În rest e loterie”, spune prozatorul și traducătorul Radu Paraschivescu despre dificultatea publicării următorului câștigător al Premiului Nobel.

Orice distincție se traduce prin vânzări în creștere pentru editura care a avut fler sau a tras lozul câștigător, multe cărți fiind reeditate pentru a include pe coperta trimiterea către premiul câștigat.

”De obicei contează (un premiu, n.r.). Modiano era un autor îngropat înainte să câștige Nobelul. După aceea s-a vândut. Asta nu înseamnă că valoarea lui a crescut. Publicul român, la fel ca cel din multe țări, e foarte snob”, comentează editorialistul NewMoney.

*În unele cazuri, un autor a fost publicat de mai multe edituri. Spre exemplu, Patrick Modiană a apărut și la Polirom, Humanitas și RAO

Anul 2016 a fost unul bun pentru piața de carte, din perspectiva rezultatelor înregistrate de editurile românești. Liderul clasamentului, Grupul Editorial Litera (care tipărește și manuale școlare) a consemnat o creștere de 21,1% a afacerilor, la aproape 51 de milioane de lei.

Editura Art a înregistrat o creștere de 71,3% a cifrei de afaceri, în vreme ce profiturile au fost de aproape șase ori mai mari decât în 2015, respectiv 5,6 milioane de lei.

Editura Polirom a crescut cu 5,6%, iar Humanitas cu 9,7%, reiese din datele Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Alexandra Pele

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

o zi ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

o zi ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

o zi ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

o zi ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

o zi ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

2 zile ago

Acest website folosește cookies