Ştiri

The Economist a publicat Indicele democrației pe 2018. România, cel mai slab punctaj de când este realizat studiul

Publicația britanică The Economist a publicat Indicele democrației pentru anul 2018 și notează România cu doar 6,38, cel mai slab punctaj obținut de țara noastră în cei 12 ani de când este realizat acest top. Studiul ne plasează pe locul 66 la nivel global.

The Economist Intelligence Unit a analizat 167 de țări în funcție de 60 de indicatori din cinci categorii: pluralism și proces electoral, funcționarea guvernului, implicarea politică, cultura politică democrată și drepturile omului.

Studiul realizat publicația britanică, mult mai strict decât majoritatea analizelor în domeniu, a concluzionat că că doar 4,5% din populația lumii trăiește într-o „democrație deplină”. Cu toate acestea, scorul global a rămas stabil în 2018 pentru prima dată în ultimii trei ani. Doar 42 de țări s-au confruntat cu un declin, comparativ cu 89 în 2017. Încurajator este faptul că în 48 de țări situația s-a îmbunătățit.

În România, democrația este în scădere din 2015, când The Economist nota țara noastră cu 6,68. De atunci, indicele democrației a scăzut până la 6,38, anul trecut, ceea ce ne plasează în rândul statelor cu „democrații defecte”. La acest capitol, țara noastră a stat cel mai bine în 2006 și 2008, primii doi ani ai studilui, când indicele democrației era de 7,06.

Așadar, România are un indice al democrației mai slab decât al unor state precum Ghana (6,63) sau Mongolia (6,50). Ungaria (6,63) și Polonia (6,67), nu stau nici ele mult mai bine față de noi.

 

 

Pe primul loc în topul democrațiilor se află Norvegia (9,87), urmată de Islanda (9,58), Suedia (9,39), Noua Zeelandă (9,26) și Danemarca (9,22). La polul opus se află Coreea de Nord (1,08), Siria (1,43), Congo (1,49), Republica Central Africană (1,52) și Ciad (1,61).

În ultimii ani, amenințările la adresa democrației din întreaga lume au devenit din ce în ce mai evidente. A izbucnit „Primăvara arabă”, liderul Chinei este gata să conducă țara pe viață, iar populiștii cu tendințe autoritare au câștigat alegerile în Filipine, Brazilia și Mexic și au subminat instituțiile democratice din Ungaria, Turcia și Polonia. În aceste țări în care democrația este în declin, The Economist a remarcat că votanții au devenit mai vocali, iar participarea politică a crescut semnificativ.

 

Acest lucru este valabil chiar și în democrațiile avansate, cum ar fi Statele Unite, unde alegătorii sunt extrem de nemulțumiți. Potrivit sondajelor, ponderea americanilor care aprobă modul în care Congresul își face treaba a scăzut la o aproximativ 18%, iar aceste nemulțumiri îi fac pe oameni să meargă la vot. La ultimele alegeri parțiale din SUA, prezența la vot a fost cea mai mare din ultimii 100 de ani.


Foto: Mediafax

NewMoney

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

5 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

5 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

5 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

5 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

5 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

5 zile ago

Acest website folosește cookies