Ştiri

Tehnologiile inteligente pot aduce beneficii de peste 500 de milioane de euro unui oraș de doar 60.000 de locuitori

 

Implementarea tehnologiilor inteligente în domeniul transporturilor, energiei și conectivității ar putea genera, pe o perioadă de 35 de ani, beneficii directe și indirecte de 532 de milioane de euro pentru Alba-Iulia, un oraș de puțin peste 60.000 de locuitori, potrivit cercetării ”Smart Cities Research”, prezentată astăzi de conglomeratul industrial german Siemens și Primăria Municipiului Alba Iulia.

Studiul „Smart Cities Research”, realizat de Siemens, a fost inițiat anul trecut și a inclus orașul Alba Iulia, alături de Aberdeen și Londra din Marea Britanie, Bruxelles (Belgia) și cartierul Kartal (Turcia). În cazul Alba Iulia, cercetarea a analizat trei domenii prioritare: conectivitate, transporturi și energie, trasând direcțiile de investiții, estimând costurile și beneficiile și creionând următorii pași pentru oraș.

„Prezentul ne oferă oportunitatea de a construi orașele pe care ni le dorim, cu ajutorul tehnologiilor actuale. Prin includerea orașului Alba Iulia în studiul global «Smart Cities Research» ne-am propus să demonstrăm potențialul concret al unui oraș din România de a se transforma într-un oraș al viitorului, cu o structură urbană conectată, deschisă, prietenoasă cu mediul și cu un consum redus de resurse. Tehnologiile inteligente pot fluidiza traficul și scădea numărul accidentelor, pot eficientiza consumul energetic sau oferi flexibilitate producătorilor industriali. Astfel, ele fac viața mai ușoară pentru fiecare dintre noi””, a declarat George Cătălin Costache, CEO al Siemens România.

„Știm că până acum Alba Iulia a fost asociată aproape exclusiv cu istoria și succesul proiectelor europene. (…) Suntem tot mai aproape de a intra la nivelul următor, în liga orașelor istorice smart-tehnologizate, cu toate că termenii pot părea contradictorii”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Conform cercetării realizate de Siemens, pentru a implementa tehnologiile inteligente identificate în cele trei domenii analizate, orașul Alba Iulia ar trebui să investească 227 de milioane de euro, iar valoarea beneficiilor, inclusiv a celor indirecte, s-ar ridica la 532 de milioane de euro, cumulat pe o perioadă de 35 de ani.

Cercetarea identifică digitalizarea drept oportunitatea pentru Alba Iulia de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor și a crește atractivitatea orașului pentru turiști, oferindu-le acestora din urmă o mobilitate crescută în regiune.

Tehnologiile analizate în studiu sunt orientate către îmbunătățirea experienței turistice, a creșterii numărului de vizite și a sumelor cheltuite de turiști pe perioada șederii în Alba-Iulia și includ: o platformă turistică integrată, WiFi gratuit extins, serviciu de închiriere biciclete electrice, beacon-i de geolocație și realitate augmentată și posibilitatea obținerii de bilete online pentru transportul în comun.

De asemenea, una dintre tehnologiile propuse de studiu este reprezentată de senzorii operaționali, ce permit colectarea informațiilor din infrastructura de transporturi, ajutând la crearea unui inventar al activelor și condiției în care acestea se află.

Pe de altă parte, Alba Iulia și-a asumat reducerea emisiilor de CO2 cu 20% până în 2020, iar tehnologiile inteligente sunt o componentă esențială pentru atingerea acestui scop.

Investiția într-un sistem inteligent de control al iluminatului stradal, este, potrivit studiului, cea mai avantajoasă din perspectiva randamentului pe termen scurt.


Sursă foto: Siemens

Andreea Neferu

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

2 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

2 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

2 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

2 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

2 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

2 zile ago

Acest website folosește cookies