Ştiri

Sume record de bani trimise în ţară de românii din diaspora

Suma de bani trimisă în România anul trecut de către românii din străinătate este cu 154 de milioane de euro mai mare decât cea trimisă în anul 2017, arată cel mai recent raport dat publicităţii de Eurostat.

Mai exact, în anul 2018, cetățenii români plecați la muncă în străinătate au trimis în România prin intermediul transferurilor personale suma de 2,977 miliarde de euro, dintre care 2.661 de miliarde provin din statele membre UE, iar restul de 316 milioane de euro au fost trimise din țări din afara spaţiului comunitar.

În același timp, tot în 2018, din România s-a trimis spre alte țări suma de 263 de milioane de euro, dintre care 172 în interiorul UE, iar 91 de milioane în afară. Surplusul de bani care a intrat așadar în România anul trecut datorită transferurilor personale făcute de românii din diaspora, după ce s-a scăzut suma de bani ieșită din țară, este de 2,714 miliarde de euro.

Totodată, țara noastră se afla în 2018 pe locul doi în rândul statelor membre UE în care s-au înregistrat transferuri personale de bani din partea cetățenilor plecați la muncă în străinătate, pe primul loc aflându-se Portugalia cu 3,6 miliarde de euro bani intrați în țară.

Peste 4 milioane de români se află peste hotare

La finalul anului 2017, Banca Mondială a numărat 3.662.849 de emigranţi români. Dintre aceștia 68% trimit bani familiilor lor. Iată clasamentul ţărilor preferate:

Italia: 1,02 milioane

Spania: 640.000

Germania: 533.000

Marea Britanie: 340.000

Potrivit datelor Băncii Mondiale, în cei 11 ani de când România a devenit membră a Uniunii Europene, sumele de bani trimise acasă de emigranţii români prin intermediul băncilor sau al sistemelor de transfer s-au ridicat la 24,5 miliarde de dolari.

Proiect de stimulare a repatrierii

Un proiect de lege depus în Parlament propune un pachet de stimulente financiare pentru cetăţenii români care aleg să se întoarcă pentru a lucra în ţară.

Proiectul de lege, iniţiat de preşedintele USR Dan Barna, împreună cu senatorii George Marussi şi Radu Mihail, vizează o serie de facilităţi precum scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obţin pe teritoriul României şi reducerea cu 50% a cotei de contribuţie la asigurări sociale, facilităţile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foştii rezidenţi au realizat venituri şi au achitat contribuţiile obligatorii într-un alt stat, se precizează într-un comunicat al iniţiatorilor.

Cetăţenii români care vor beneficia de aceste facilităţi trebuie să fi locuit şi muncit legal într-un alt stat timp de minimum 36 de luni. Programul de stimulare a repatrierii românilor ar urma să se întindă pe 10 ani, între 2020 şi 2030, perioada minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni.

De asemenea, aceste facilităţi nu se aplică în cazul în care un cetăţean român, rezident la data de 1 ianuarie 2020, părăseşte teritoriul devenind rezident pe teritoriul unui alt stat, pe care obţine venituri după această dată. În acest caz, perioada ulterioară datei de 1 ianuarie 2020 nu reprezintă perioadă de eligibilitate pentru sprijin.

Start Up Diaspora

Românii din diaspora beneficiază de fonduri europene nerambursabile pentru a se întoarce acasă ca să-și deschidă o afacere. Ei pot deveni antreprenori datorită proiectului „Smart-UP Diaspora”, prin care primesc 40.000 de euro, asistență și consultanță gratuită pentru a implementa o afacere de succes în țara lor.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană şi Guvernul României, prin Fondul Social European – Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, OS 3.7, apelul Diaspora Start-up. Inițiativa este gestionată de trei organizații ale mediului de afaceri din Cluj, Arad și Iași, care reprezintă de aproape 30 de ani, cu responsabilitate, afacerile mici și mijlocii în organismele naționale, regionale și locale. A avut loc un concurs de planuri de afaceri și 50 de români din diaspora au fost câștigători. Ei primesc inițial 75% din suma solicitată, urmând ca dacă își fac targetul impus în proiect, să primească și restul sumei.

La începutul lunii aprilie 2019, toți cei 50 de beneficiari au primit prima tranșă a finanțării nerambursabile pentru a începe derularea afacerilor. Suma nu este deloc de neglijat: 6.249.588,998 lei. Așa că, au început efectiv să funcționeze 50 de noi societăți comerciale, care asigură noi locuri de muncă.

 

Elena Marinescu

Recent Posts

Cipru, destinația care nu te poate dezamăgi. Peste 90.000 de români sunt așteptați anul acesta

Plină ochi de locuri frumoase, cu plaje însorite și ape de un albastru ireal, dar…

42 de minute ago

FL Technics și Universitatea Politehnica din București își anunță parteneriatul oficial în ingineria aerospațială

FL Technics, una dintre cele mai importante companii de întreținere, reparație și revizie (IRR) din…

54 de minute ago

Germania a evitat intrarea în recesiune

Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat…

59 de minute ago

Program STB și Metrorex în minivacanța de 1 mai și Paște

Circulaţia trenurilor de metrou, în perioada 1 - 6 mai, se va desfăşura conform graficelor…

o oră ago

Peste 1.800 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în T1

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă în primul trimestru…

2 ore ago

BCR raportează o creștere a profitului în primul trimestru

Grupul BCR a înregistrat un profit net de 620 milioane de lei (125 milioane de…

2 ore ago

Acest website folosește cookies