Ştiri

Germania a evitat intrarea în recesiune

Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest, dar peste aşteptări, graţie investiţiilor în construcţii şi exporturi, informează Agerpres.ro.

Datele preliminare publicate marţi de Oficiul federal de statistică arată că Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 0,2% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de doar 0,1%. Creşterea economică a Germaniei a fost influenţată în primul rând de majorarea investiţiilor în construcţii şi exporturi, a precizat Destatis. În schimb, consumul privat a scăzut.

Pe de altă parte, Destatis a revizuit în jos datele privind performanţele înregistrate de economia germană în ultimul trimestru din 2023, până la o contracţie de 0,5%, o performanţă mai slabă decât contracţia de 0,3% anunţată iniţial. Pe ansamblul întregului an 2023, Germania a înregistrat un declin al PIB de 0,2%, potrivit celor mai recente calcule.

Analiştii estimează că cea mai mare economie a Europei a trecut de cel mai dificil moment. În cele mai recente prognoze ale sale, guvernul de la Berlin mizează pe o creştere a PIB de 0,3% în acest an, după contracţie de anul trecut. Pentru 2025, noile prognoze ale Guvernului german mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut de 1%.

În cel mai recent raport World Economic Outlook, Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit, cu 0,3 puncte procentuale, estimările privind avansul economiei germane în 2024 şi 2025, mizând pe o creştere de doar 0,2% în acest an şi un avans de 1,3% anul viitor. Ambele estimări sunt sub cele privitoare la evoluţia zonei euro, care, potrivit FMI, ar urma să înregistreze un avans de 0,8% în 2024 şi unul de 1,5% în 2025, ceea ce arată că Germania a devenit codaşa zonei euro, după ce anul trecut a fost singura mare economie care a suferit o contracţie a PIB.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Andrei Dumitru

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

7 ore ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

7 ore ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

7 ore ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

11 ore ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

12 ore ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

o zi ago

Acest website folosește cookies