Ştiri

Semnal de alarmă de la Bruxelles: Forța de muncă din România va scădea cu aproape 9% până în 2030

Forța de muncă din România se va diminua cu 8,8% în următorii opt ani, iar lipsa calificărilor și nepotrivirile cu nevoile pieței de muncă, precum și sistemul educațional slab afectează în mod negativ perspectivele acestei evoluții

Potrivit raportului de țară aferent Semestrului European pentru primăvara 2022, situația demografică din România pune presiune pe piața forței de muncă și pe sistemele educaționale și de pregătire profesională, notează experții Comisiei Europene în raportul de țară Semestrul European de primăvară 2022.

„Actualele tendințe arată o micșorare de 8,8% a forței de muncă în 2030 în comparație cu ziua de azi. Aceasta va necesita o productivitate mai mare și o creștere a ratei de angajare, în mod notabil în rândul femeilor, persoanelor de etnie romă, tinerilor și oamenilor în vârstă, persoanelor cu dizabilități și celor cu aptitudini educaționale scăzute.

Calificările forței de muncă rămân insuficient aliniate cu nevoile pieței muncii. Lipsa calificărilor și nepotrivirile, precum și un sistem educațional și de pregătire profesională slab afectează în mod negativ perspectivele.

Capacitatea serviciilor de angajare publică de a oferi sprijin integrat și specializat, inclusiv perfecționarea și recalificarea, rămâne limitată”, arată raportul de primăvară 2022 al Semestrului European pentru România.

Biroul european de statistică arată că în 2021, 15% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au ales să nu urmeze o facultate sau alte studii de formare. Procentul este cel mai mare dintre toate statele membre, însă se remarcă o scădere față de 2010, când nivelul era de 19%.

Invadarea Ucrainei de către Rusia ar urma să afecteze negativ economia României

Un raport publicat luni de Comisia Europeană arată că invadarea Ucrainei de către Rusia ar urma să afecteze negativ economia României, transmite Digi 24. Efectele directe negative ale invaziei vor fi probabil limitate, din cauza legăturilor comerciale directe reduse ale României cu Ucraina şi Rusia, în schimb, efectele indirecte ar putea fi considerabile, avertizează Executivul comunitar.

Comisia Europeană a anunţat luni că a evaluat existenţa dezechilibrelor macroeconomice în 12 state membre UE selectate pentru analize aprofundate în Raportul privind mecanismul de alertă (RMA) din 2022. Șapte ţări – România, Germania, Spania, Franţa, Ţările de Jos, Portugalia şi Suedia – continuă să înregistreze dezechilibre excesive, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Elena Marinescu

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

3 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

3 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

3 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

3 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

3 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

3 zile ago

Acest website folosește cookies