Ştiri

Șefii departamentelor de securitate IT din companii spun că breşele sunt inevitabile

Cei mai mulţi (86%) dintre şefii departamentelor de securitate IT din companii spun că breşele sunt inevitabile, iar grupurile care urmăresc câştigurile financiare fiind cea mai mare îngrijorare a lor, potrivit unui raport Kaspersky Lab, citat de News.ro.

Totodată, ei susţin că nu au suficientă influenţă în consiliile de administraţie şi le este greu să justifice bugetele de care au nevoie, ceea ce, inevitabil, face companiile mai vulnerabile.

Raportul Kaspersky Lab arată că acum este mai multă presiune ca oricând pe cei care ocupă funcţia de CISO (Chief Information Security Officer): 57% consideră infrastructurile complexe care includ cloud şi mobilitate principala provocare, iar 50% sunt îngrijoraţi în legătură cu continua creştere a numărului de atacuri cibernetice.

„Persoanele care ocupă funcţia de CISO cred că grupurile motivate de interese financiare (40%) şi atacurile din interior (29%) sunt cele mai mari riscuri pentru companiile lor, iar acestea sunt ameninţări foarte dificil de prevenit, fie pentru că sunt lansate de infractori cibernetici „profesionişti”, fie că sunt realizate de angajaţi, care se presupune că sunt de partea corectă a baricadei”, se arată în comunicat.

Bugetele alocate securităţii cibernetice sunt în creştere: puţin peste jumătate (56%) dintre CISO se aşteaptă ca bugetele lor să crească pe viitor, iar 38% dintre respondenţi se aşteaptă să rămână la fel, potrivit raportului.

Însă, responsabilii cu securitatea IT se confruntă cu provocări majore în privinţa bugetului, pentru că le este aproape imposibil să furnizeze o rentabilitate clară a investiţiei sau 100% protecţie împotriva atacurilor cibernetice.

„De exemplu, peste o treime (36%) dintre CISO spun că nu pot obţine bugetele de securitate IT de care au nevoie pentru că nu pot garanta că nu va fi nicio breşă. Iar când bugetele de securitate sunt văzute de o companie ca parte din cheltuielile totale IT, responsabilii cu securitatea IT se văd în situaţia de a concura pentru buget cu alte departamente. Al doilea motiv des întâlnit pentru a nu primi buget este că securitatea este uneori parte din cheltuielile generale de IT. În plus, o treime dintre CISO (33%) au spus că bugetul care le-a putut fi alocat merge către digital, cloud sau alte proiecte IT, care e posibil să demonstreze o rentabilitate mai clară a investiţiei”, se arată în comunicat.

NewMoney

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

3 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

3 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

3 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

3 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

3 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

3 zile ago

Acest website folosește cookies