Ştiri

Şefa FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească pentru noi şocuri financiare

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a declarat joi că liderii financiari la nivel mondial ar putea avea nevoie să se simtă mai confortabili să lupte cu mai multe crize provocate de presiunile inflaţioniste, transmite Reuters, citată de News.ro.

Georgieva a declarat pentru Reuters că este din ce în ce mai greu pentru băncile centrale să reducă inflaţia fără a provoca recesiuni, din cauza presiunilor crescânde asupra preţurilor energiei şi alimentelor provocate de războiul Rusiei din Ucraina, politicilor Chinei de zero Covid, care au redus producţia din cauza restricţiilor, şi a nevoii de reordonare a lanţurilor de aprovizionare, pentru a le face mai rezistente.

”Cred că trebuie să începem să ne simţim mai confortabil cu asta, că s-ar putea să nu fie ultimul şoc”, a spus ea, menţionând că a încetat să mai privească inflaţia ca pe un şoc ”tranzitoriu” atunci când s-a declanşat epidemia de Omicron, la sfârșitul anului trecut.

Ea a spus că cererea puternică din partea Statelor Unite, întreruperile lanţului de aprovizionare şi efectele războiului din Ucraina, toate indică o inflaţie de durată.

Pandemia de Covid-19 nu s-a încheiat şi ar putea avea loc o altă criză, a adăugat ea, în marginea unei reuniuni a miniştrilor de finanţe G7 şi a guvernatorilor băncilor centrale din Germania.

Politica zero-Covid a Chinei, care a dus la izolarea pe scară largă a populaţiei în marile oraşe, este imposibilă din cauza variantelor extrem de contagioase, dar oficialii de la Beijing se încăpăţânează să nu o modifice, a spus ea, adăugând că efectele sale vor fi discutate la intalnire.

Ea a spus că ”de fapt nu este prea îngrijorată” de economia Chinei, deoarece guvernul de la Beijing are spaţiu de politică fiscală şi monetară pentru a susţine creşterea.

Georgieva a spus că eforturile ţărilor de a-şi schimba lanţurile de aprovizionare de la o eficienţă maximă la o rezistenţă sporită vor creşte unele costuri, deoarece va trebui să existe redundanţă.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

2 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

2 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

2 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

2 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

2 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

2 zile ago

Acest website folosește cookies