Ştiri

România, fruntaşă în UE la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi porumb

România s-a situat pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi porumb boabe, iar la producţia realizată pe locul doi, respectiv locul trei, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Suprafaţa cultivată cu floarea soarelui a fost anul trecut de 1,089 milioane hectare, iar cea de porumb boabe cu 2,37 milioane hectare. Producţia de floarea soarelui s-a ridicat la 2,1 milioane tone, iat producţia de porumb boabe a fost de 8,52 milioane tone.

”Suprafaţa cultivată şi producţia agricolă vegetală au crescut în anul 2023, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, plante uleioase, legume şi au scăzut la cartofi. La nivelul Uniunii Europene, România s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi porumb boabe, iar la producţia realizată pe locul doi, respectiv locul trei”, arată datele INS, citate de News.ro.

Anul 2023 comparativ cu anul 2022

În anul 2023 s-a înregistrat o creştere a suprafeţelor şi a randamentelor (producţia medie la hectar) la principalele culturi.

Cereale pentru boabe. Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 1,0% iar producţia cu 9,1%, în principal datorită creşterii randamentelor la hectar. Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2023, reprezintă 45,3% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 42,2%. Producţia de cereale a crescut în principal datorită creşterii cu 11% a producţiei de grâu care are o pondere de 46,8% în producţia de cereale.

Leguminoase pentru boabe. Producţia a crescut faţă de anul precedent cu 37,8%, ca urmare a creşterii suprafeţei cultivate şi a randamentului la hectar.

Plante uleioase. Producţia a crescut cu 15%, iar suprafaţa cultivată cu 9,3%. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la rapiţă (+45,3%), soia boabe (+23%) şi scăderi la floarea soarelui (-3,7%).

Cartofi. Suprafaţa cultivată a scăzut cu 4,9%, iar producţia cu 19,4%.

Legume. Producţia a crescut cu 1,6%, ca urmare a creşterii randamentelor la hectar dar şi a suprafeţelor cultivate.

Vii pe rod. În anul 2023, faţă de anul precedent, producţia de struguri a crescut cu 9,7%, ca urmare a creşterii randamentului la hectar (+7,6%) dar şi a suprafeţei cultivate cu 1,9%. Plantaţii de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod) Producţia de fructe din livezi a crescut cu 0,6%, datorită creşterii suprafeţelor cultivate.

România, comparativ cu unele ţări UE în anul 2023

La porumb boabe, România s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată şi pe locul trei la producţia realizată, după Franţa şi Polonia.

La floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată şi pe locul doi la producţia realizată, după Franţa.

La grâu, România s-a situat pe locul patru atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată, după Franţa, Germania şi Polonia.

La cartofi, România s-a situat pe locul şase la suprafaţa cultivată după Germania, Polonia, Franţa, Olanda, Belgia şi pe locul nouă la producţia realizată după Germania, Franţa, Olanda, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania şi Italia.

Elena Marinescu

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

17 ore ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

17 ore ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

18 ore ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

19 ore ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

19 ore ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

21 de ore ago

Acest website folosește cookies