Ştiri

România ia în calcul cel mai grav scenariu în cazul virusului ucigaş din China

Miniştrii Afacerilor Interne şi Sănătăţii, Marcel Vela şi Victor Costache, au anunţat elaborarea unei ordonanţe de urgenţă pentru achiziţionarea de echipamente necesare prevenirii şi combaterii unor eventuale cazuri de infecţie cu coronavirus în România.

„Vom elabora această ordonanţă de urgenţă pentru a achiziţiona rapid tot ce trebuie, evident, mergem pe varianta worst case scenario”, a spus Costache. El a menţionat însă că nu trebuie creată panică, în condiţiile în care statele din jurul României nu sunt confirmate cazuri, iar mortalitatea la această epidemie este mai mică decât în unele din trecut.

„Suntem departe de ceea prin ce am trecut în anii anteriori, dar este bine să fim pregătiţi. Pentru asta luăm toate aceste măsuri, ca să nu mai descoprim în fiecare an crizele şi să existe nişte stocuri pentru astfel de situaţii de urgenţă”, a spus el.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că va fi prezentat un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Sănătăţii pentru combaterea şi prevenirea infecţiilor cu noul coronavirus.

Circuit special de verificare a persoanelor care vin din China

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a spus că nici un stat din jurul României nu are cazuri confirmate de infecţie cu coronavirus şi nici Rusia nu are niciun caz confirmat de infecţie cu coronavirus: „La nivel naţional, din această săptămână Institutul Matei Balş are capacitatea de a diagnostica orice caz suspect de coronavirus, iar începând de mâine două alte institute din ţară vor primi 100 de kituri de coronavirus, ne referim la Iaşi şi Cluj.

Deci la nivel naţional avem o mie de astfel de kituri, deci suntem pregătiţi pentru a avea o capacitate bună de diagnosticare”, a afirmat el, precizând că ulterior se vor achiziţiona şi alte kituri. Potrivit News.ro, Costache a spus că s-a instituit un circuit special de verificare a persoanelor care vin din China, cu ajutorul Poliţiei de Frontieră, iar de săptămâna viitoare se va aloca personal suplimentar de către DSP-uri, care să ajute Poliţia de Frontieră în acest demers.

„Scopul aceste întâlniri este de a fi pregătiţi în eventualitatea propagării acestei epidemii şi în ţara noastră şi vom elabora această ordonanţă de urgenţă pentru a achiziţiona rapid tot ce trebuie, evident, mergem pe varianta worst case scenario”, a spus Costache.

Achiziţii de echipamente de izolare în regim de urgenţă

Vela a precizat că, dacă aceste stocuri existau, nu era necesară şedinţa sau aceste efoturi legislative şi financiare. „Am hotărât să fie achiziţionat în regim de urgenţă de căte Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate din subordinea Ministerului Finanţelor în această situaţie de urgenţă echipamente individuale de protecţie, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă, seturi de suport cardio-respirator compuse din ventilator, monitor şi câte patru injectomate, substanţe pentru dezinfectare şi filtre pentru echipamente de izolare, în limita unor cantităţi pe care le-am stabilit într-o anexă”, a detaliat el.

Vela a spus că în 45 de zile după adoptarea actului normativ se va stabili un cadru multianual pentru constituirea stocurilor naţionale de urgenţă, care să fie aprobat prin ordin comun al MAI şi MS. Astfel, aceste stocuri se vor reîntregi permanent.

La rândul său, Costache a subliniat că nu trebuie creată panică, argumentând că la epidemia de coronavirus se înregistrează o mortalitate între 2-4 la sută, în timp ce la epidemia de H1N1 din 2009 au fost 1.600.000 de cazuri, 250.000 de decese, adică o mortalitate de 17 la sută. „Suntem departe de ceea prin ce am trecut în anii anteriori, dar este bine să fim pregătiţi. Pentru asta luăm toate aceste măsuri, ca să nu mai descoprim în fiecare an crizele şi să existe nişte stocuri pentru astfel de situaţii de urgenţă”, a precizat ministrul.

Măsuri excepţionale în China

Între timp, duminică s-a înregistrat și primul deces în afara teritoriului Chinei, în Filipine, astfel că bilanțul total se ridică la 305 morți. În total, numărul bolnavilor din China a ajuns, de la izbucnirea epidemiei, la 14.380. În jur de 100 de persoane au fost identificate cu noul tip de coronavirus în afara Chinei. Sunt cazuri care s-au înregistrat în ultimele zile în Marea Britanie, SUA, Rusia, Germania, Italia, peste 20 de ţări fiind afectate.

Autoritățile din provincia Hubei au prelungit până la 13 februarie vacanța de Noul An chinezesc și au anunțat că înregistrarea căsătoriilor se suspendă, pentru a descuraja adunările de oameni. Pe de altă parte, cadrele medicale din Hong Kong au decis să facă grevă luni, dacă nu se închide granița cu China. Guvernul local a refuzat să facă asta, invocând recomandările OMS, relatează BBC.

Actalul număr de îmbolnăviri cu noul coronavirus l-a depășit deja pe cel al epidemiei similare de SARS, care s-a răspândit în 2003 în 25 de țări. Spre deosebire de SARS, însă, rata de mortalitate a noului virus este mult mai scăzută.

În China, persoanele decedate din cauza infectării cu coronavirus nu vor putea fi înmormântate acolo unde doresc familiile lor şi nici nu vor avea parte de un priveghi, după ce guvernul de la Beijing a prezentat un protocol strict cu privire la modul în care sunt gestionate cadavrele, ca parte a eforturilor de a controla epidemia.

Rămăşiţele umane ale celor infectaţi cu noul coronavirus vor trebui incinerate doar în crematoriile autorizate de oficialităţile chineze şi care să se afle aproape de locul în care s-a produs decesul, cadavrele nu vor fi transportate între diferite regiuni şi nu vor fi îmbălsămate pentru a fi înmormântate, se precizează într-un protocol emis de Consiliul Naţional al Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Civile şi Ministerul Securităţii Publice.

Tradiţiile funerare precum priveghiul sunt interzise, iar cadavrele trebuie dezinfectate şi băgate într-un sac ce va fi sigilat de către medici legişti şi care, odată sigilat, nu mai poate fi deschis. Potrivit Agerpres, serviciile funerare vor trebui să trimită personal şi vehicule speciale pentru a prelua cadavrele şi a le transporta în conformitate cu ruta prestabilită, iar cadavrele trebuie incinerate în crematorii desemnate de autorităţi, potrivit protocolului citat.

Elena Marinescu

Recent Posts

Acord istoric: Miniştrii Energiei din G7 au convenit închiderea centralelor pe cărbune

Miniştrii Energiei din ţările bogate din G7 au ajuns la un acord pentru a-şi închide…

11 ore ago

Stoltenberg îl invită pe Zelenski la summitul NATO de la Washington. Ucraina, amânată de la aderare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a invitat  pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să asiste…

11 ore ago

Noi reguli mai relaxate privind datoria publică şi deficitul bugetar în ţările UE

Ţările UE au adoptat, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o…

12 ore ago

Peste 900 de secţii de votare pentru românii din străinătate, la europarlamentare

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat că au fost organizate 916 de secţii de…

12 ore ago

Lovitură pentru Iohannis! Turcia îl va susţine pe Mark Rutte la şefia NATO

Turcia le-a transmis aliaţilor că va susţine candidatura premierului Mark Rutte pentru a fi următorul…

13 ore ago

Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat în valoare de 95,3 milioane de euro pentru TAROM

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane EUR…

15 ore ago

Acest website folosește cookies