Ştiri

RBL: O lege ”inventată” de Gabriel Oprea și dedicată polițiștilor încurcă 600.000 de companii din România

Un proiect de lege care obligă toate entitățile juridice din România (de la instituții de stat, la ONG-uri și companii) să realizeze, odată la trei ani sau după fiecare incident raportat poliției, o ”analiză de risc la securitatea fizică” (riscul de tâlhărie sau de jaf armat) a creat, artificial, o piață a evaluatorilor de 100 de milioane de euro, la care se adaugă alte 300 de milioane de euro – business suplimentar pentru companiile de securitate și pază, susține Dragoș Anastasiu, antreprenor și fondator al Grupului Eurolines. 

În opinia sa, această lege a fost făcută ”împotriva mediului de afaceri” și cu dedicație pentru o anumită categorie socială – evaluatorii – cei mai mulți dintre ei fiind polițiști ieșiți la pensie la începutul anilor 2000. Evaluarea în sine costă în jur de 100 de euro pentru un sediu obișnuit, însă în urma acesteia se întocmește cu un plan de măsuri care prevede ”minim un buton de panică și niște camere de vedere care sunt legate la o stație de urmărire – deci contract cu firme de pază”, ceea ce le-a adus un business substanțial celor din urmă, a precizat Anastasiu marți, în cadrul unei conferințe organizată marți de Romanian Business Leaders (RBL). În România există în jur de două milioane de sedii și puncte de lucru care ar trebui evaluate, potrivit legislației criticate de mediul de afaceri.

Dragoș Roșca, președintele board-ului RBL, spune că ”arhitectul” legii este fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, iar scopul proiectului acela de a satisface ”un număr de polițiști care ieșeau la pensie. Ei sunt cei 1.500 de evaluatori. Pentru acești 1.500 de polițiști ieșiți la pensie anticipat acum 10 ani, aproximativ 600.000 de companii din România au în fiecare an câte o problemă”.

Legea din 2003 a fost aplicată începând cu 2012 când au apărut normele. La acea dată s-a stabilit ca această evaluare de risc să fie făcută doar de către companiile nou-înființate, cele înregistrate înainte de 2012 fiind scutite grație unor prororogări adoptate an de an. Cea din 2016 a expirat la 1 iunie, însă pe site-ul Ministerului de Interne există deja un nou proiect de amânare.

RBL cere noului Guvern al României să rescrie complet legea astfel încât aceasta să fie aplicată în zonele cu risc mai ridicat și demonstrate statistic, iar restul companiilor să poată decide singure măsurile de protecție la risc aplicabile angajaților lor.

”Noi credem că mai trebuie prorogat, dar pentru toată lumea și trebuie în sfârșit, după 14 ani să se lucreze pe legislația primară”, a precizat Dragoș Anastasiu.


FOTO: Mediafax

Alexandra Pele

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

o zi ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

o zi ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

o zi ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

2 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

2 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

2 zile ago

Acest website folosește cookies