Ştiri

Radu Crăciun, despre „capcana venitului mediu”: Economia nu poate fi păcălită decât temporar și iluzoriu din vârful pixului

În lipsa unei strategii de dezvoltare bazată pe performanță și rigurozitate, economia nu poate fi păcălită decât temporar și iluzoriu din vârful pixului, scrie Radu Crăciun, președinte și director general al BCR Pensii, pe blogul personal. În opinia sa, economia România se îndreaptă către ceea ce specialiștii numesc „capcana venitului mediu”, o situație cu care se confruntă în general țările în curs de dezvoltare care, după o perioadă în care recuperează din decalajele față de statele dezvoltate se plafonează și sunt incapabile să mai micșoreze diferența.

Radu Crăciun enumeră o serie dintre trăsăturile pe care le au țările care cad în această capcană. Printre acestea se află profitabilitatea în scădere a capitalului, epuizarea forței de muncă ieftine, protecția inadecvată a proprietății intelectuale, stimulente distorsionate și proasta alocare a talentelor, lipsa de acces a infrastructură avansată și lipsa de acces la finanțare, în special sub formă de capital de risc.

„Din păcate, multe dintre trăsături ne trimit la situația către care tinde România astăzi. Pentru că dezvoltarea economică, convergența ultimilor 20 de ani, în lipsa unei strategii coerente de dezvoltare, a fost mai degrabă consecința unei dezvoltări spontan-haotice, în care capitalul străin și local au profitat de pe urma oportunităților > oferite de o Românie fără investiții în infrastructură și educație”, notează Radu Crăciun, care arată că așa se explică și decalajul dintre regiuni, în special lipsa de dezvoltare a Moldovei care a rămas tot mai în urmă față de restul țării.

În opinia sa, dezvoltarea haotică a României s-a încheiar, ceea ce înseamnă că fără o strategie articulată, nivelul de trai nu are cum să crească.

Economistul avertizează că o dublare din pix a salariilor, adică o dublare care nu are în spate o creștere a productivității și competitivității economice, va antrena efecte negative, care, pe termen lung, ar putea anula efectele benefice ale întregii creșteri de salarii.

„Dublarea salariilor din vârful pixului? Ce ați zice de o dublare a inflației, o creștere a șomajului, a deficitului extern și de o prăbușire a veniturilor bugetare în contrapartidă? La ce ar mai folosi > salarială?”, este întrebarea lansată de Crăciun.

Dintr-o analiză realizată de Consiliul Fiscal reiese că raportat la salariul mediu brut pe economie, salariile din administrație sunt cele mai mari din Uniunea Europeană. „O astfel de situație are un efect nefast asupra pieței muncii, văduvind sectorul privat de forță de muncă calificată”, punctează el, adăugând că dacă în sectorul public productivitatea muncii nu contează, în cel privat ea „este un parametru de o importanță maximă pentru nivelul salariilor”.

Sursa: Radu Crăciun

 

Specialiștii care au studiat capcana venitului mediu, mai exact modul în care au reușit statele să scape din ea au ajuns la concluzia că exită o serie de măsuri, printre care reformele direcționate spre creșterea productivității și stimularea activității de cercetare-dezvoltare, creșterea calității capitalului uman și investițiile în infrastructură avansată. Acestea trebuie să fie reforme îndrăznețe, „nu jumătăți de măsură”, mai punctează Radu Crăciun.

 


FOTO: Mediafax

Alexandra Pele

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

o zi ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

o zi ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

o zi ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

o zi ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

o zi ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

2 zile ago

Acest website folosește cookies