Ştiri

Preţurile petrolului au scăzut marţi până la cele mai reduse niveluri din ultimele trei luni

Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 4%, până la cele mai reduse niveluri din ultimele trei luni, după publicarea unui raport privind inflaţia din SUA şi recentele falimente ale unor bănci din SUA, care au stârnit temeri de o nouă criză financiară, cu impact negativ asupra cererii viitoare de petrol, informează News.ro.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 3,32 dolari, sau cu 4,1%, până la 77,45 dolari pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 3,47 dolari, sau cu 4,6%, până la 71,33 dolari.

Prețurile petrolului, la cel mai redus nivel din 9 decembrie

Au fost cele mai reduse niveluri atinse la închiderea tranzacţiilor pentru ambele benchmarkuri din 9 decembrie şi cele mai mari scăderi procentuale de o zi de la începutul lunii ianuarie.

În plus, ambele contracte au căzut în teritoriu supravândut din punct de vedere tehnic pentru prima dată în câteva săptămâni.

Undele de şoc provocate de prăbuşirea Băncii Silicon Valley au declanşat fluctuaţii mari ale acţiunilor băncilor, deoarece investitorii s-au îngrijorat de sănătatea financiară a unora dintre acestea, în ciuda asigurărilor preşedintelui american Joe Biden şi a altor factori de decizie la nivel mondial.

”Piaţa fie anticipează o recesiune în viitor, fie s-ar putea ca unul sau mai multe fonduri să fie nevoite să strângă numerar şi să reducă riscul din registrele lor, deoarece sunt îngrijorate de lichiditate, după falimentul băncilor”, a spus Phil Flynn, analist la Grupul Preţ Futures.

Preţurile de consum din SUA au crescut puternic în februarie, deoarece americanii s-au confruntat cu costuri persistente mai mari pentru chirii şi alimente, punând o dilemă pentru Rezerva Federală a SUA, a cărei luptă împotriva inflaţiei a fost complicată de prăbuşirea a două bănci regionale.

”Preţurile ţiţeiului sunt în scădere în urma unui raport referitor la inflaţie în mare parte în conformitate cu aşteptările analiştilor, care măreşte probabilitatea pentru cel puţin încă o creştere a dobânzii Fed”, a declarat Edward Moya, analist senior de piaţă la firma de date şi analiză OANDA.

Datele au arătat că Indicele preţurilor de consum (IPC) din SUA a crescut cu 0,4% în februarie, de la 0,5% în ianuarie. Această uşoară încetinire a creşterii preţurilor de consum i-a determinat pe investitori să anticipeze o majorare mai mică a dobânzii cheie de către Fed, în martie.

Acum, analiştii anticipează că Fed îşi va majora dobânda de referinţă cu doar un sfert de punct procentual săptămâna viitoare, în scădere faţă de 0,50 de puncte procentuale aşteptate anterior, şi va efectua o altă creştere de aceeaşi dimensiune în mai.

Următoarea întâlnire de două zile a Fed începe marţea viitoare.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

2 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

2 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

2 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

2 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

2 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

3 zile ago

Acest website folosește cookies