Ştiri

Preşedintele ANAF: Am finalizat poprirea electronică. Din ce dată intră în vigoare

ANAF are pregătit tot mecanismul pentru poprirea electronică a conturilor, astfel încât operaţiunea să se desfăşoare rapid şi cu cât mai puţine inconveniente pentru datornic. Popririle şi executările sunt suspendate de Guvern până la 25 octombrie, aşa că mecanismul va deveni operaţional de pe 26 octombrie.

“Am finalizat poprirea electronică. Va fi utilizată, însă, abia după ce expiră suspendarea măsurilor de executare silită şi reluăm operaţiunile. De pe data de 26 octombrie va fi funcţională”, a declarat preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, într-un interviu acordat Profit.ro. Guvernul a introdus, printre facilităţile fiscale acordate în perioada crizei COVID-19, şi suspendarea popririlor.

Astfel, obligaţiile fiscale scadente începând cu luna martie 2020 şi neachitate până la 25 octombrie 2020, nu sunt considerate restante şi nici nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru acestea.

Preşedintele ANAF afirmă ca de o poprire a avut parte şi ea, dar în trecut, când era şefă a DGRFP Bucureşti.

“Cine nu a primit o somaţie? Am primit şi eu când eram director la Bucureşti, nu doar somaţie, ci şi o poprire pentru o amendă pe care o luasem în calitate de conducător al instituţiei şi de care nu ştiam. Am avut şi eu o poprire. Acum aştept să vedem poprirea electronică după 25 octombrie. Noul sistem e-poprire ne va feri pe toţi de greselile din trecut”, a declarat şefa ANAF.

Ce înseamnă poprirea electronică

Astfel, banii din conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înfiinţare a popririi bancare şi, astfel, nu se vor produce sincope în activitatea desfăşurată de aceştia, potrivit ANAF.

„Ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară va fi realizată cu operativitate, în timp real, având în vedere că încetarea măsurii de înfiinţare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al ANAF, pe baza schimbului rapid de informaţii cu instituţiile de credit.

Un avantaj considerabil pentru contribuabili, potrivit ANAF, îl reprezintă şi faptul că nu mai este necesară deplasarea acestora la sediul organelor fiscale, în vederea ridicării popririlor bancare.

„ANAF şi-a propus, de asemenea, scurtarea duratei de comunicare a actelor de executare, inclusiv a celor emise ca urmare a încetării măsurilor de executare silită, concomitent cu reducerea costurilor de comunicare/operare a actelor de executare silită”.

NewMoney

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

6 ore ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

6 ore ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

7 ore ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

7 ore ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

9 ore ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

12 ore ago

Acest website folosește cookies