Ştiri

Patru mari companii farmaceutice, acord de 260 de milioane de dolari pentru a scăpa de un proces

Patru mari companii farmaceutice americane au ajuns luni, în ultimul moment, la un acord juridic de 260 de milioane de dolari cu două ţinuturi din Ohio, referitor la scandalul opioidelor, care le permite să evite primul proces federal în această criză naţională, transmite Reuters.

Cu toate acestea, cele patru companii, respectiv distribuitorii de medicamente AmerisourceBergen, Cardinal Health şi McKesson, precum şi producătorul de medicamente Teva Pharmaceutical Industries, nu au reuşit să încheie un acord mai larg, în valoare de zeci de miliarde de dolari, pentru a pune capăt tuturor litigiilor legate de opioide.

Sumele, plătite imediat

Distribuitorii, care gestionează aproximativ 90% din medicamentele cu prescripţie din Statele Unite, vor plăti imediat o sumă combinată de 215 milioane de dolari.

Teva va plăti 20 de milioane de dolari în numerar şi va oferi medicamente Suboxone, folosite în tratarea dependenţei de opioide, în valoare de 25 de milioane de dolari, a declarat avocatul celor două ţinuturi, Hunter Shkolnik.

Teva, cel mai mare producător de medicamente generice din lume, va face contribuţia respectivă pe parcursul a 18 luni, a spus Shkolnik.

Acordul închide un proces intentat de ţinuturile Cuyahoga şi Summit din Ohio, care au acuzat companiile că au alimentat criza naţională a abuzului de opioide.

400.000 de decese în SUA

Circa 400.000 de decese din Statele Unite, provocate de supradoze în perioada 1997-2017, au avut legătură cu consumul de opioide, potrivit datelor guvernamentale.

”În timp ce companiile contestă acuzaţiile făcute de cele două ţinuturi, considerăm că închiderea procesului printr-o înţelegere este un pas important pentru a ajunge la o soluţie globală şi la oferirea unor despăgubiri semnificative”, au afirmat distribuitorii într-un comunicat.

Teva a refuzat să comenteze.

Aşa-numitul proces test, de referinţă, ar fi avut rolul de a contribui la configurarea unui acord mai larg pentru aproximativ 2.600 de procese aflate în aşteptare, referitoare la impactul avut de abuzul de opioide asupra comunităţilor locale şi a ţării.

Acord global

Vineri seară, negocierile pentru un acord global de 48 de miliarde de dolari pentru toate litigiile legate de abuzul de opioide, în care sunt implicate aceleaşi companii, au eşuat.

Acţiunile acestor companii au crescut săptămâna trecută, în speranţa unui acord global.

Luni, acţiunile celor trei mari distribuitori de medicamente au scăzut cu 2%-4%.

Acordul, dacă ar fi extrapolat la nivel naţional, pentru a rezolva toate litigiile celor patru companii, sugerează o valoare de circa 48 de miliarde de dolari.

Judecătorul de caz, Dan Polster, a spus că va stabili un nou termen de judecată pentru ultimul inculpat, lanţul de farmacii Walgreens Boots Allian.

Avocaţii autorităţilor locale au spus luni că litigiul a scos la iveală că sistemul de farmacii din SUA ”a jucat un rol mai mare în criza opioidelor decât s-a crezut iniţial”.

Walgreens a anunţat luni că a vândut opioide numai pe baza unor reţete valabile, prescrise de un medic licenţiat.

Producătorii au minimizat riscurile consumului de opioide

Procesele acuză producătorii de medicamente că au suprestimat beneficiile opioidelor, minimizând riscurile. Distribuitorii nu ar fi semnalat şi oprit creşterea comenzilor suspecte, livrând mari cantităţi de pastile în toată ţara.

Producătorii de medicamente au negat orice ilegalitate, argumentând că produsele lor sunt autorizate de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA, prospectele avertizând în privinţa riscurilor de a da dependenţă.

Acordurile de luni se adaugă altor acorduri în valoare de 66,4 milioane de dolari pe care cele două ţinuturi din Ohio le-au încheiat anterior cu companiile de medicamente Mallinckrodt, Endo International, Johnson & Johnson şi Allergan.


FOTO: Pixabay
Sursa: News.ro

NewMoney

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

2 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

2 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

2 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

2 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

2 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

3 zile ago

Acest website folosește cookies