Ştiri

Parlamentul a încuviințat instituirea stării de alertă în România

Camera Deputaților și Senatul, reunite în ședință comună, au încuviințat miercuri, cu 372 de voturi ”pentru, 37 de voturi ”împotrivă” și 7 abțineri instituirea stării de alertă pe întreg teritoriul României, începând cu 18 mai, pentru 30 de zile.

Anterior ședinței de plen comun, Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au întocmit un raport favorabil la proiectul de hotărâre privind încuviinţarea stării de alertă şi a măsurilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă, introducând mai multe amendamente la HG.

Amendamentele aduse de Parlament

Astfel, a fost introdusă prevederea ca Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, să pună la dispoziţia autorităţilor publice locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ – teritoriale respective, potrivit deciziilor luate marţi de deputaţii din comisiile juridice.

O altă prevedere introdusă este că autorităţile publice locale exercită atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul unităţilor sanitare din subordinea lor, în condiţiile legii.

Raed Arafat: Sunt în curs de elaborare ordinele miniştrilor

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, în cadrul dezbaterilor generale din plenul Parlamentului, că sunt în curs de elaborare ordinele de miniştri prin care se vor implementa măsurile din Hotărârea de Guvern nr. 394/2020 privind instituirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile.

„Hotărârea de Guvern pentru declararea stării de alertă prevede o perioadă de 30 de zile şi bineînţeles măsurile care urmează să fie aplicate conform legislaţiei şi conform Legii 55. La acest moment, sunt în curs de elaborare ordinele miniştrilor care vor implementa aceste măsuri şi urmează să vedem care va fi evoluţia situaţiei, după prima fază a perioadei de relaxare”, a declarat Arafat, citat de G4Media.ro.

Şeful DSU a precizat că sunt prevăzute măsuri la nivelul mai multor sectoare, mai ales sanitar, dar şi pentru transporturi, economie, alte domenii asupra cărora pandemia cu noul coronavirus are impact.

El a solicitat renunţarea la propunerea de modificare a HG şi revenirea la forma iniţială.

Potrivit legii, starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, şi nu poate depăşi 30 de zile, însă, pentru motive temeinice, poate fi prelungită pentru încă 30 de zile. Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului.

NewMoney

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

4 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

4 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

4 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

4 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

4 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

4 zile ago

Acest website folosește cookies