Ştiri

(P) Beneficiile amidonului de porumb in dieta fara gluten

Exista multe persoane care sufera de boala celiaca si sunt obligate sa adopte o dieta fara gluten din cauza alergiei pe care acesta le-o provoaca. Boala celiaca este o afectiune autoimuna care in general se mosteneste genetic. Netratata, boala celiaca poate avea complicatii extrem de grave pentru organism precum infertilitatea sau osteoporoza deoarece determina malabsorbtia substantelor hranitoare precum fierul, calciul sau acidul folic.

In timp ce graul, orzul si secara, cereale care contin gluten, trebuie eliminate in totalitate din dieta persoanelor ce sufera de boala celiaca, exista si alimente precum amidonul de porumb care nu afecteaza bolnavii intr-un mod negativ.

Ce este amidonul de porumb?

Amidonul de porumb, se gaseste in porumb si face parte din clasa glucidelor complexe. El se foloseste ca agent de ingrosare deoarece reactioneaza excelent cu apa si pentru faptul ca nu are decat 340 de calorii pe suta de grame, nici nu ingrasa mai mult decat faina.

In bucatarie poti folosi amidon de porumb la prepararea sosurilor, tocanitelor, budincilor, cremelor si chiar clatitelor. Mai ales in bucataria asiatica el reprezinta un ingredient de baza datorita proprietatii sale de a ingrosa mancarea lichida si de a da o oarecare elasticitate preparatelor solide.

Pentru sosuri, amidonul de porumb este foarte practic deoarece se poate dizolva intr-o cantitate mica de apa, fiind adaugat apoi in compozitie pentru obtinerea unui aspect cremos, placut din punct de vedere estetic.

Cum se obtine amidonul de porumb?

Amidonul de porumb se obtine printr-o serie de procese mecanice desfasurate cu scopul de a rafina porumbul industrial. Astfel, pentru prepararea lui se sfarama, macina si apoi cern stiuletii de porumb care se transforma la final intr-un praf fin si alb, asemanator la aspect cu faina sau zaharul tos.

In comparatie cu faina si alti agenti de ingrosare, amidonul este foarte pur. De aceea bucatarii si gospodinele il considera extrem de spornic deoarece majoritatea preparatelor nu necesita mai mult de o lingurita de amidon pentru ingrosare.

Pragul inferior al temperaturii la care incepe amidonul sa se ingroase este de 62 de grade Celsius. Dar adevaratele sale efecte se vad abia de la 82 de grade Celsius in sus. Pentru a ingrosa mancarea, amidonului de porumb nu ii trebuie mai mult de unul sau doua minute si de aceea este necesar amestecul continuu pentru a se evita formarea cocoloaselor.

Daca ar fi sa-i gasim si un defect din punct de vedere culinar, amidonul nu se comporta extraordinar la congelare si decongelare. Prin acest proces el isi pierde proprietatile si de aceea bucatarii cu experienta nu recomanda folosirea lui pentru preparatele care urmeaza a fi pastrate la congelator.

De ce sa inlocuiesti faina de grau cu amidon din porumb in bucatarie?

Boala celiaca este principalul motiv pentru care se recomanda inlocuirea fainii de grau cu amidonul din porumb in bucatarie. Dar pe langa acest aspect legat de sanatate, se poate opta pentru amidon deoarece mancarurile in compozitia carora se foloseste devin mai fine si mai cremoase.

In plus, chiar si persoanele care nu sufera de intoleranta la gluten, dar se confrunta cu o digestie lenta, defectuoasa, au observat imbunatatirea conditiei de sanatate inlocuind faina de grau cu amidonul de porumb.

Este amidonul de porumb un produs alimentar sigur si pentru cei mici?

Amidonul de porumb poate fi consumat si de copiii cu varste de peste 6 luni. El nu provoaca reactii alergice si de aceea multe companii alimentare il folosesc ca alternativa la gluten pentru prepararea hranei bebelusilor.

Mai ales in cazul hranei pentru bebelusi care prezinta riscul de a suferi de boala celiaca, alimentele cu gluten trebuie evitate cat de mult posibil. Dar acest lucru nu reprezinta o problema majora pentru parinti deoarece exista ca alternativa sigura amidonul de porumb care nu are niciun fel de reactii adverse.

De asemenea, pentru parintii care nu vor sa cumpere hrana gata preparata pentru copiii lor, exista optiunea de a investi doar in ingrediente si a gati acasa retete delicioase deoarece amidonul de porumb este un produs care se gaseste usor pe piata romaneasca.

Amidon de porumb se poate cumpara direct de pe site-ul vitacaps.ro unde exista si o multime de informatii detaliate cu privire la acest produs, dar si multe alte preparate, in special alimente si suplimente alimentare naturale.

NewMoney

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

3 ore ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

3 ore ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

4 ore ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

4 ore ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

6 ore ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

9 ore ago

Acest website folosește cookies