Ştiri

OPEC+ menţine programul de majorare treptată a producţie de petrol. Preţurile petrolului au crescut joi cu până la 2%

Preţurile petrolului au crescut joi cu peste 1%, inversând pierderile din prima parte a tranzacţiilor, în urma deciziei OPEC+ de a menţine programul de majorare treptată a producţiei de ţiţei, investitorii analizând dacă impactul economic al noii variante omicron a Covid-19 ar putea să nu fie atât de grav cum s-au temut iniţial, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Preţul petrolului Brent a urcat cu 1,03 dolari, sau 1,6%, la 69,96 dolari pe baril, înt timp ce cotaţia petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu 1,32 dolari, sau 2%, la 64,84 dolari pe baril.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, au decis joi să elibereze mai mult petrol pe piaţă în ianuarie, în conformitate cu ritmul adoptat în lunile precedente.

”Ei (OPEC) s-au gândit că s-ar putea să facă mai mult rău decât bine, dacă ar opri creşterile de producţie şi că ar putea trimite un semnal pieţei că distrugerea cererii este reală. Cred că decizia OPEC trimite un semnal de încredere că ei cred că evoluţia recentă a preţurilor a fost exagerată”, a declarat Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group.

Începând din august, grupul a suplimentat lunar producţia cu 400.000 de barili pe zi (bpd), reducând treptat restricţiile record convenite în 2020.

În timp ce severitatea noii variante este încă studiată, unii oameni de ştiinţă au spus că simptomele au fost uşoare, atenuând unele dintre îngrijorările timpurii.

Preţurile petrolului au pierdut de joia trecută peste 10 dolari pe baril, când ştirile despre varianta omicron au zguduit investitorii pentru prima dată.

În Statele Unite, primul caz de omicron a fost raportat miercuri.

Japonia a anulat joi interdicţia privind rezervările de zboruri de intrare în ţară, la trei zile după ce biroul de aviaţie a spus companiilor aeriene să nu accepte noi rezervări pentru decembrie din cauza omicron şi provocând îngrijorări cu privire la mai multe interdicţii de călătorie şi distrugerea cererii.

JP Morgan Global Equity Research a spus că preţurile petrolului ar urma să depăşească 125 de dolari pe baril anul viitor şi 150 de dolari în 2023, din cauza deficitului de capacitate în producţia OPEC+.

Secretarul adjunct al Energiei al SUA, David Turk, a declarat că administraţia preşedintelui Joe Biden ar putea ajusta momentul eliberării de petrol din rezervele strategice , dacă preţurile globale la energie vor scădea substanţial.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

5 ore ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

5 ore ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

5 ore ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

6 ore ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

7 ore ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

10 ore ago

Acest website folosește cookies