Ştiri

OMV Petrom și Vodafone au testat Internet of Things la sondă

Vodafone și OMV Petrom au finalizat primul test din România al tehnologiei NB-IoT – de conectare la Internet a diverselor echipamente – pe o rețea de telecomunicații comercială în industria de petrol și gaze.

Cele două companii au verificat cu succes tehnologia NarrowBand-Internet of Things (NB-IoT) pe echipamente situate în apropierea sondelor în producție, în zone izolate, fără acces la internet prin cablu și fără acoperire GSM.

„Acesta este o premieră absolută pentru România, atât pentru piața de telecomunicații, cât și pentru industrii relevante pentru economia națională, precum cea de petrol și gaze (…). Eficientizarea costurilor, monitorizarea activității și controlul permanent și în timp real, în condiții de deplină securitate, impactul mai mic asupra mediului înconjurător sunt doar câteva dintre aceste beneficii pentru companii”, a declarat într-un comunicat Valeriu Nistor, Director Enterprise Business Unit, Vodafone România.

La rândul său, Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Upstream, a afirmat că grupul a lansat în 2009 primele proiecte de automatizare și digitalizare a zăcămintelor, reușind până în prezent să implementeze tehnologii de automatizare la 4.200 de sonde, dintr-un total de circa 8.100 de sonde active.

”Însă pentru sondele aflate în zone izolate, unde nu există acoperire GSM, conexiunile de date sunt o provocare. Continuăm automatizarea și digitalizarea sondelor și instalațiilor; până în 2020, peste 70% din sondele noastre vor fi automatizate, cu posibilități de monitorizare la distanță”, a spus el.

NB-IoT este o tehnologie radio Low Power Wide Area (LPWA) care va conecta milioane de dispozitive – de la senzori, contoare, mașini, aparate electrocasnice, până la conducte de petrol, gaz și apă – și va extinde semnificativ tipurile existente de soluții IoT.

Aceasta are un potențial mare de aplicabilitate pentru conectarea echipamentelor, atât a celor folosite pentru case inteligente, cât și pentru dezvoltarea de noi aplicații utile diferitelor industrii. NB-IoT este proiectat să conecteze dispozitive aflate în zone greu accesibile pentru tehnologiile radio existente, care necesită un consum redus de energie și a căror conectare presupunea costuri mari până acum.


Sursa foto: OMV Petrom

Emil Popescu

Emil are o experiență de peste 15 ani în presa economică, din care 13 la agenția Mediafax. Pentru NewMoney scrie pe domenii precum energie, industrie și auto.

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

o zi ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

o zi ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

o zi ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

o zi ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

o zi ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

o zi ago

Acest website folosește cookies