Ştiri

OMS recomandă ridicarea restricțiilor COVID pentru călătoriile internaționale

La aproape doi ani de zile de când Organizația Mondială a Sănătății a anunțat oficial pandemia de coronavirus, din ce în ce mai mulți experți anticipează finalul crizei. Pe fondul descendent al pandemiei, OMS a oferit noi recomandări.

Restricțiile de călătorie trebuie anulate sau relaxate, sunt de părere specialiștii din cadrul OMS. „Nu se recomandă utilizarea unui certificat de vaccinare ca singura condiție posibilă pentru călătoriile internaționale, deoarece nu toți cetățenii au în prezent posibilitatea de a fi vaccinați. Statele membre ar trebui să ia în considerare o abordare bazată pe risc pentru a facilita călătoriile internaționale: testarea pentru coronavirus sau carantina acolo unde este cazul, în conformitate cu îndrumările OMS”, se arată în comunicatul OMS.

Restricționarea totală a călătoriilor nu reprezintă o soluție inspirată, dar impunerea purtării măștilor, testarea călătorilor și plasarea acestora în carantină pot fi măsuri aplicabile, însă doar determinate în baza riscurilor, a situației epidemiologice. În plus, acestea nu trebuie să creeze o povară financiară pentru turiști, susține OMS.

Comitetul a fost îngrijorat de faptul că țările impun o interdicție completă de călătorie atunci când situația epidemiologică se înrăutățește. În special, OMS a subliniat situația cu răspândirea tulpinii Omicron. O interdicție completă de călătorie este ineficientă în combaterea răspândirii coronavirusului și poate împiedica schimbul de informații cu privire la infecțiile în curs de dezvoltare”, a transmis comitetul într-un comunicat.

Omicron reprezintă 72% din totalul cazurilor de SARS-COV-2, la nivel global, potrivit OMS. Pe mapamond s-au înregistrat în săptămâna 10-16 ianuarie 18,7 milioane de cazuri de COVID-19, o creştere cu 20 % faţă de cele şapte zile anterioare dar şi o frânare a curbei ascendente, comparativ cu săptămâna precedentă, când creşterea a fost de 55 %.

Potrivit OMS, numărul deceselor în perioada analizată a depăşit 45.000, o creştere cu 4% faţă de săptămâna anterioară, deşi curba se menţine relativ stabilă din luna octombrie. În plus, au fost anunțate deja vești bune cu privire la noile tratamente eficiente împotriva COVID-19.

Elena Marinescu

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

4 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

4 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

4 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

4 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

4 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

4 zile ago

Acest website folosește cookies