Fapt Divers

O nouă premieră pentru NASA – Extragerea de oxigen respirabil din aerul marţian

NASA a înregistrat în misiunea sa pe Marte o nouă reuşită în premieră – transformarea dioxidului de carbon din atmosfera marţiană în oxigen pur respirabil, a anunţat miercuri agenţia americană.

Extragerea de oxigen, fără precedent, la propriu din aerul rarefiat de pe Marte, a fost realizată marţi de un dispozitiv experimental de la bordul roverului Perseverance, care a amartizat pe 18 februarie după o călătorie de şapte luni.

În prima sa activare, instrumentul numit MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), de dimensiunile unui prăjitor de pâine, a produs aproximativ 5 grame de oxigen, care ar ajunge unui astronaut să respire aproximativ 10 minute, a spus NASA.

Deşi producţia iniţială este modestă, dispozitivul a marcat prima extracţie experimentală a unei resurse naturale din mediul unei alte planete pentru folosire directă de către oameni.

Premieră pentru NASA

„MOXIE nu este doar primul instrument care produce oxigen pe altă planetă”, a transmis Trudy Kortes, director al departamentului de demonstraţii tehnologice din cadrul Space Technology Mission Directorate al NASA. Ea a spus că aceasta este prima astfel de tehnologie care va ajuta viitoare misiuni „să trăiască din solul” unei alte planete.

Instrumentul funcţionează prin electroliză, care foloseşte căldură extremă pentru a separa atomii de oxigen de moleculele de dioxid de carbon, care reprezintă aproximativ 95% din atmosfera Marte. Restul de 5%, care are o densitate de doar 1% din cea de pe Terra, este format din molecule de nitrogen şi argon. Oxigentul există pe Marte în cantităţi nesemnificative.

Astfel, o rezervă consistentă este considerată esenţială pentru o eventuală explorare umană pe Planeta Roşie, atât ca sursă de aer respirabil pentru astronauţi, cât şi ca ingredient necesar pentru combustibilul rachetei care i-ar aduce înapoi pe Pământ.

Volumul necesar pentru lansarea de rachete în spaţiu de pe Marte este absolut descurajant. Potrivit NASA, aducerea a patru astronauţi de pe suprafaţa marţiană ar necesita aproximativ 7 tone metrice de combustibil de rachetă, combinat cu 25 de tone metrice de oxigen.

Transportarea unei maşinării de conversie a oxigentului de o tonă pe Marte este mai practică decât încercarea de a duce 25 de tone de oxigen în rezervoare de pe Pământ, a spus principalul cercetător al MOXIE, Michael Hecht, de la Massachusetts Institute of Technology.

Astronauţii care ar trăi şi munci pe Marte ar avea nevoie, probabil, de 1 tonă metrică de oxigen care să le ajungă un an, a mai afirmat el.

MOXIE este conceput să genereze până la 10 grame de oxigen pe oră, iar oamenii de ştiinţă plănuiesc să opereze aparatul de cel puţin alte nouă ori în următorii doi ani, în diferite condiţii şi la diferite viteze, a mai transmis NASA.

Prima conversie de oxigen a venit la o zi după ce NASA a reuşit, în premieră, să efectueze un zbor controlat al unui vehicul pe o altă planetă. Mini-elicopterul Ingenuity a reuşit luni să se ridice câţiva metri de la sol.

Sursa: Reuters/News.ro

NewMoney

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

o zi ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

o zi ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

o zi ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

2 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

2 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

2 zile ago

Acest website folosește cookies