Timp Liber

Muzici care îți vor face anul: ce nume mari sunt așteptate în România

Anul trecut s-a încheiat cu promisiunea unui concert Rolling Stones la zece ani după spectacolul care a ră­­mas ultima cântare dinaintea trans­­for­­mării stadionului Lia Manoliu“ în Arena Națională“. Până la închiderea ediției (textul a fost publicat în numărul 6 al revistei, apărut în 9 ianuarie – n.r.) nu a fost stabilită data exactă a acestui eveniment, așa că me­­rită să vedem ce este mai aproa­­pe de realitate pentru fanii muzici­­lor de prin România.

Iubitorii ro­­cku­­lui vor avea festivalurile lor și în acest an. Încălzirea începe în luna fe­­brua­­rie, când revine Tarja Turunen, a cărei voce s-a identificat cu piesele Nightwish. Considerată „regina muzicii symphonic rock & metal“, soprana finlandeză se întoarce la noi pentru do­­uă cântări. În București, la Sala Pala­­tului, vine pe 3 februarie, după ce, cu o zi înainte, pe 2 februarie, are întâlni­­re cu timișorenii la Filarmonica „Bana­­tul“. Tot prin vest vin și cei de la trupa Jethro Tull. Prima apariție din acest an o au programată tot cu Filarmonica „Bana­­tul“ din Timi­șoara, du­­mi­­nică, 19 fe­­brua­­rie. Ei, în schimb, vor avea nevo­­ie de două zile ca să ajungă și la Sala Pala­­tului, în București. Spectacolul cu care vin este „Jethro Tull performed by Ian Anderson“, iar organizatorii au promis magie și interpre­­tări entuziasmante.

Abia dacă o să treacă o lună și englezii de la Asking Alexandria sunt chemați la Arenele Romane într-un warm-up pentru festivalul Metalhead Meeting. Rockerii vin cu metalcore britanic pe 12 martie. O să fie duminică. În luna următoare, Celelalte Cuvinte co­­boa­­­­ră cu un concert în București, la Hard Rock Café, pe 6 aprilie. Dacă avem voce de soprană în deschiderea anului de rock, era normal să vină tot din nord și o serie de instrumente clasice faimoa­­se pentru ce fac din piesele hard me­­tal. Finlandezii care formează Apocalyptica își iau violoncelele și promit un con­­­­cert care să marcheze 20 de ani de când au scos pe un album variantele lor „Metallica by four cellos“. Tot pe 6 apri­­lie e anunțată și aniversarea lor la Sala Palatului din București.

Dacă e vorba de aniversări, luna apri­­lie nu o să treacă fără ca Omul cu Șobo­­lani să le dea ocazia fanilor să le cânte „La mulți ani!“ (Arenele Romane, 22 apri­­­­­­lie). Deep Purple are întâlnire cu fanii la Romexpo pe 13 mai. Deja sunt pe pia­­ță biletele pentru întoarcerea trupei Evanescence (Are­­ne­­le Romane, 29 iu­­ni­­e).

Andrea Bocelli cântă după solstițiu FOTO: Guliver / Getty Images

 

Jazznfusion. Clujenii sunt primii care strigă aduna­­rea pentru jazz în acest an. Casa de Cultură a Studenți­­lor o să fie gazda unei întâlniri cu sa­­xofonistul Kenny Garrett. Jazzmanul, pe care sunt destui cei care îl consi­­de­­ră cel mai bun su­­flă­­tor de la Charlie Parker încoace, are cântare pe 25 februarie. Nici bucu­­reș­­te­­nii nu au mult de așteptat, doar să trea­­că sărbătorile de la începutul primăverii și, pe 11 martie, au parte de The World Famous Glenn Miller Orchestra la Ate­­ne­­ul Român. Anii ’30-’40 au sunat pentru mulți în stilul Sweet&Swing impus de Glenn Miller. Tru­­pa și-a propus să refacă sunetul acelor vremuri.

Muzicianul cu Grammy acasă care ți­­ne capul de afiș în acest an e Gregory Porter. Abia au trecut patru ani de când vocalistul a lansat „Liquid Spirit“ (2013) și a primit pentru asta cel mai important premiu al industriei muzicale ame­­ri­­ca­­ne. Concertul său este o premieră în Ro­­mânia și va aduna publicul pe 24 apri­­lie, în cadrul Jazz Night Out, la Sala Palatului din București. Tot aici este anun­­țat și Al Di Meola, pentru o seară de jazz-fusi­­on cu chitara sa, pe 20 mai.

Ușor cu melodia pe portativ. Omul care a pus muzica prin seriale ca „House M.D.“, „Grey’s Anatomy“ ori „Cou­­gar Town“ își ia chitara în brațe și aterizează la Hard Rock Café pe 5 martie. El pică numai bine între sărbătorile dedicate femeii, dar Richard Clayderman ține morțiș să nu le piardă, așa că a promis o selecție specială de piese pentru 8 Martie. Și nu o să stea singur pe scenă, pentru că se pune la cale o în­­trea­­­­gă orchestră simfonică pentru pres­­tația lui de la Sala Palatului. Luna martie nu o să treacă fără să își facă numă­­rul pe aceeași scenă Postmodern Juke­­box. Pop cu aromă vintage este în meniu la concertul de pe 29 martie al celor pe ca­­re i-ai văzut făcând sute de mii de vi­­zu­­ali­­zări pe internet.

Numele pe care le mai așteptăm anul acesta sunt Ame­­deo Minghi (Sa­­­­la Palatului, 4 aprilie), Gianna Naninni (Sala Palatului, 27 aprilie), Pink Martini (Sala Pala­­tu­­lui, 20 aprilie) și Andrea Bocelli (Pia­­­­ța Constituției, 22 iunie și la Cluj-Napoca pe 25 iu­­ni­­e).

DJ, tradiționali și mult aștep­­tați. Cei care vor muzică grecească știu că pe 5 mai îl au la Sala Palatului pe George Dalaras, iar din colțul celălalt al Europei vine Diego el Cigala, pe aceeași scenă, cu niște vocalize flamen­­co (9 mai). Cel care are și anul acesta titlul de Cel mai bun DJ american, Mar­­kus Schulz la Arenele Romane pe 11 februarie, iar la jumă­­ta­­tea anului 2017 se întorc cei de la Depeche Mode în România. Concertul lor este programat la Cluj-Napoca pe 23 iulie.

 


FOTO: Tarja Turunen se întoarce la București. Sursa foto: Guliver / Getty Images

Răzvan Țupa

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

22 de ore ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

22 de ore ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

23 de ore ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

23 de ore ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

24 de ore ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

o zi ago

Acest website folosește cookies