Muzici care îți vor face anul: ce nume mari sunt așteptate în România

Răzvan Țupa 20/01/2017 | 12:03 Timp Liber
Muzici care îți vor face anul: ce nume mari sunt așteptate în România

Anul trecut s-a încheiat cu promisiunea unui concert Rolling Stones la zece ani după spectacolul care a ră­­mas ultima cântare dinaintea trans­­for­­mării stadionului Lia Manoliu“ în Arena Națională“. Până la închiderea ediției (textul a fost publicat în numărul 6 al revistei, apărut în 9 ianuarie – n.r.) nu a fost stabilită data exactă a acestui eveniment, așa că me­­rită să vedem ce este mai aproa­­pe de realitate pentru fanii muzici­­lor de prin România.

Iubitorii ro­­cku­­lui vor avea festivalurile lor și în acest an. Încălzirea începe în luna fe­­brua­­rie, când revine Tarja Turunen, a cărei voce s-a identificat cu piesele Nightwish. Considerată „regina muzicii symphonic rock & metal“, soprana finlandeză se întoarce la noi pentru do­­uă cântări. În București, la Sala Pala­­tului, vine pe 3 februarie, după ce, cu o zi înainte, pe 2 februarie, are întâlni­­re cu timișorenii la Filarmonica „Bana­­tul“. Tot prin vest vin și cei de la trupa Jethro Tull. Prima apariție din acest an o au programată tot cu Filarmonica „Bana­­tul“ din Timi­șoara, du­­mi­­nică, 19 fe­­brua­­rie. Ei, în schimb, vor avea nevo­­ie de două zile ca să ajungă și la Sala Pala­­tului, în București. Spectacolul cu care vin este „Jethro Tull performed by Ian Anderson“, iar organizatorii au promis magie și interpre­­tări entuziasmante.

Abia dacă o să treacă o lună și englezii de la Asking Alexandria sunt chemați la Arenele Romane într-un warm-up pentru festivalul Metalhead Meeting. Rockerii vin cu metalcore britanic pe 12 martie. O să fie duminică. În luna următoare, Celelalte Cuvinte co­­boa­­­­ră cu un concert în București, la Hard Rock Café, pe 6 aprilie. Dacă avem voce de soprană în deschiderea anului de rock, era normal să vină tot din nord și o serie de instrumente clasice faimoa­­se pentru ce fac din piesele hard me­­tal. Finlandezii care formează Apocalyptica își iau violoncelele și promit un con­­­­cert care să marcheze 20 de ani de când au scos pe un album variantele lor „Metallica by four cellos“. Tot pe 6 apri­­lie e anunțată și aniversarea lor la Sala Palatului din București.

Dacă e vorba de aniversări, luna apri­­lie nu o să treacă fără ca Omul cu Șobo­­lani să le dea ocazia fanilor să le cânte „La mulți ani!“ (Arenele Romane, 22 apri­­­­­­lie). Deep Purple are întâlnire cu fanii la Romexpo pe 13 mai. Deja sunt pe pia­­ță biletele pentru întoarcerea trupei Evanescence (Are­­ne­­le Romane, 29 iu­­ni­­e).

andrea bocelli_getty_newmoney
Andrea Bocelli cântă după solstițiu FOTO: Guliver / Getty Images

 

Jazznfusion. Clujenii sunt primii care strigă aduna­­rea pentru jazz în acest an. Casa de Cultură a Studenți­­lor o să fie gazda unei întâlniri cu sa­­xofonistul Kenny Garrett. Jazzmanul, pe care sunt destui cei care îl consi­­de­­ră cel mai bun su­­flă­­tor de la Charlie Parker încoace, are cântare pe 25 februarie. Nici bucu­­reș­­te­­nii nu au mult de așteptat, doar să trea­­că sărbătorile de la începutul primăverii și, pe 11 martie, au parte de The World Famous Glenn Miller Orchestra la Ate­­ne­­ul Român. Anii ’30-’40 au sunat pentru mulți în stilul Sweet&Swing impus de Glenn Miller. Tru­­pa și-a propus să refacă sunetul acelor vremuri.

Muzicianul cu Grammy acasă care ți­­ne capul de afiș în acest an e Gregory Porter. Abia au trecut patru ani de când vocalistul a lansat „Liquid Spirit“ (2013) și a primit pentru asta cel mai important premiu al industriei muzicale ame­­ri­­ca­­ne. Concertul său este o premieră în Ro­­mânia și va aduna publicul pe 24 apri­­lie, în cadrul Jazz Night Out, la Sala Palatului din București. Tot aici este anun­­țat și Al Di Meola, pentru o seară de jazz-fusi­­on cu chitara sa, pe 20 mai.

Ușor cu melodia pe portativ. Omul care a pus muzica prin seriale ca „House M.D.“, „Grey’s Anatomy“ ori „Cou­­gar Town“ își ia chitara în brațe și aterizează la Hard Rock Café pe 5 martie. El pică numai bine între sărbătorile dedicate femeii, dar Richard Clayderman ține morțiș să nu le piardă, așa că a promis o selecție specială de piese pentru 8 Martie. Și nu o să stea singur pe scenă, pentru că se pune la cale o în­­trea­­­­gă orchestră simfonică pentru pres­­tația lui de la Sala Palatului. Luna martie nu o să treacă fără să își facă numă­­rul pe aceeași scenă Postmodern Juke­­box. Pop cu aromă vintage este în meniu la concertul de pe 29 martie al celor pe ca­­re i-ai văzut făcând sute de mii de vi­­zu­­ali­­zări pe internet.

Numele pe care le mai așteptăm anul acesta sunt Ame­­deo Minghi (Sa­­­­la Palatului, 4 aprilie), Gianna Naninni (Sala Palatului, 27 aprilie), Pink Martini (Sala Pala­­tu­­lui, 20 aprilie) și Andrea Bocelli (Pia­­­­ța Constituției, 22 iunie și la Cluj-Napoca pe 25 iu­­ni­­e).

DJ, tradiționali și mult aștep­­tați. Cei care vor muzică grecească știu că pe 5 mai îl au la Sala Palatului pe George Dalaras, iar din colțul celălalt al Europei vine Diego el Cigala, pe aceeași scenă, cu niște vocalize flamen­­co (9 mai). Cel care are și anul acesta titlul de Cel mai bun DJ american, Mar­­kus Schulz la Arenele Romane pe 11 februarie, iar la jumă­­ta­­tea anului 2017 se întorc cei de la Depeche Mode în România. Concertul lor este programat la Cluj-Napoca pe 23 iulie.

 


FOTO: Tarja Turunen se întoarce la București. Sursa foto: Guliver / Getty Images

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.