Global

În căutarea fericirii: cura cu microdoze de LSD

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Suntem la mijlocul anilor 1700. Benjamin Frank­­lin își făcuse un obicei ciudat: aproape în fiecare dimineață, îna­­in­­te să înceapă să lucreze, se pro­ță­pea gol în fața ferestrei pentru o… baie de aer. Și nu era deloc un exhibiționist. Era doar un tip revoluționar hotărât săși optimizeze via­­ța prin tot felul de expe­rimente ritualice, auto­­ad­­mi­­nis­­tra­­te corpului și minții. Dintre toate instinctele umane, dorința de a-ți îmbunătăți viața este la fel de fundamentală ca nevoia de sex și mâncare.

Ei bine, în zilele noastre, internetul te poa­­te ajuta să faci acea baie de aer altfel, chiar să te ajute să mai ameliorezi din problemele pe care le ai, ba chiar să te ajute să conștien­­ti­­zezi unele de care nici nu știai.

Sunt puțini care înțeleg toate astea mai bine de­­cât Ayelet Waldman (52 de ani), scriitoare și fost avo­­cat federal pentru care introspecția a devenit un fel de job part-time. Cartea intitulată „O zi cu ade­­vă­­­­­­rat bună“ (costă 25,9 dolari) documentează cel mai curajos efort pe care Waldman l-a făcut pen­­tru îmbunătățirea vieții: a ținut o cură cu microdoze de LSD, un drog psihedelic semisintetic, pe care a descope­­rit-o într-o carte din 2011 a cercetătorului James Fadiman. Potrivit ghidului acestuia, cei care re­­curg la această terapie ar trebui să ia 10 microgra­­me (1 microgram este echi­va­lentul a 0,001 miligra­­me) de LSD o dată la trei zile, cantitate mult sub ni­­­ve­lul la care un consumator ar începe să aibă ha­­lu­­cinații. Luat în microcantități, LSD-ul îm­­bună­­tă­­țește starea generală, înlesnește procesul de gândi­­re, creativitatea și sporește capacitatea de con­­centra­­re.

Anxietate. Problemele lui Waldman, inclusiv pen­du­lările emoționale și starea de anxietate, nu sunt deloc ceva neobișnuit, în defi­nitiv. Totuși, ea s-a îngrijorat, cre­­zând că, pe măsură ce se apropie de menopauză, aceste mici instabilități ar putea să o des­tabilizeze mai tare și să-i afecteze căs­nicia și existența. Și-a cum­­părat o sticlă de LSD lichid cu pipetă de la un apropiat și s-a apucat de terapia cu microdoze pe care le-a luat timp de 30 de zile. A înce­put să țină și un jurnal. Chiar dacă efec­tele medicamentului erau extrem de sla­­be și nu-i afectau experiențele de zi cu zi, Waldman scrie în jurnal că se simțea ac­­­­ti­­vată emoțional în zilele în care își lua microdoza. Din când în când, mai suferea de insomnii sau avea dureri de stomac, în schimb îi dis­­pă­­rea durerea de umăr. Se certa mai puțin cu so­­țul și se bucura mai mult de interacțiunea cu co­­piii. Nu mai era atât de irascibilă și, poate cel mai important, era extrem de eficientă în ceea ce făcea. Chiar și în zilele în care avea o stare ca­­pri­­cioasă era extrem de productivă, nota în jur­­nal. Cea mai mare parte a timpului o aloca cărții la care scria. „Re­­ușeam să scriu cu ușurință, nici nu sim­­țeam când trecea timpul“, remarca în același jurnal. „Acum înțeleg de ce mulți văd în aceste microdoze de LSD o alternativă la Adderall (un stimu­­lent pu­­ternic, n.r.).“

Nu există cifre privind gradul de răs­pândire a terapiei cu microdoze de LSD și nici studii clinice pe marginea efecte­lor acesteia, dar fap­­tul că este tot mai men­­ționată, de pildă, în rețea­­ua Reddit (un site web de divertisment, rețea de so­­cializare și agregator de știri, unde mem­brii înre­­gis­­trați ai co­­mu­­ni­­tății pot plasa conținut, pot vota pozitiv/negativ, n.r.) sugerează o aderență tot mai mare la pu­blicul larg și, mai ales, în rândul celor dependenți de reu­­și­­te. În ciuda beneficii­lor terapeutice, Waldman a re­­zis­­tat ten­tației de a scrie o po­­veste siropoasă des­­pre propria experiență cu microdozele de LSD. În schimb, a reușit să devină un bun cronicar al modu­­lui și politicii de fo­­losire a medicamentului.

Cheia lecturii. Bazându-se pe experiența de avo­­cat al apă­­ră­­rii, Waldman a pus cap la cap studii și a articulat o argumentație, pendu­lând în scriere între stilul romanțios și stilul jurnalistic, mai dens și mai alert. Cartea este o combinație între „Mănân­­că, roagă-te, iubește“ și „Noul Jim Crow“. La ultima car­­te Waldman chiar face referire în mod explicit atunci când abordează istoric chestiunea politicilor ame­­ricane rasiste. Pe alocuri, salturile ei sunt mult prea am­­bi­­ți­­oase și încearcă să facă tran­ziții line între auto­­in­­te­­rogări emoțio­nale și panseuri politice. Totuși, este un lucru rar să te aștepți ca o car­te scri­­­să la per­­soana întâi să fie mai mult de o reflec­tare a propriei experiențe. Este, însă, o ușurare să ci­­tești o car­­te despre o tera­­­­pie care reușește să nu fie o simplă co­­­­lecție de derapaje emoționale și ciuda­­te ale cuiva aflat sub influența unor microdoze de LSD.

Waldman insistă că experimentul ei nu trebuie înțeles ca o conectare la o putere superioară și nici nu echivalează cu vreo iluminare spirituală. Dar, cu siguranță, autoarea are motivații dincolo de dorința de a se auto-repara emoțional. Se folo­sește de pro­­pria experiență de mamă cu patru copii, ne­­vro­­­­tică, ajunsă la vârsta a doua, pentru a încer­­ca să norma­­lizeze per­­cepția și consumul unui drog care, în mod obișnuit, este stigmatizat. Waldman sus­­ține că anumite substanțe, precum LSD-ul, nu ar trebui să mai fie incriminate, ci ar trebui reabilitate de cultura mo­­dernă. Iar starea de bine pe care ți-o dă în­­săși lectura acestei cărți este o bu­­nă dovadă că are dreptate.

 

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Droguri sau medicamente?” color=”juicy_pink”][vc_column_text]Scriitoarea Ayelet Waldman și soțul ei, Michael Chabon, autorii cărții „O zi cu adevărat bună“, împărtășesc ideea că microdozele de LSD sunt o alternativă la Adderall.[/vc_column_text][vc_column_text]LSD. Este prescurtarea de la denumirea germană a acidului lisergic dietilamid -25. Este un drog semisintetic și, probabil, cel mai cunoscut și răspândit psihedelic.

Adderall. Este un medicament farmaceutic foarte puternic, folosit în tratarea ADHD şi chiar a narcolepsiei. Este considerat un „drog inteligent“, folosit mai ales de studenți si de persoane aflate în medii de înaltă presiune, fiind cotat ca un puternic stimulent.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


Articol preluat din BloombergBusinessweek

de Carrie Battan, adaptare de Mimi Noel

FOTO: Guliver / Getty Images; posterul filmului „Fear and loathing in Las Vegas”, 1988.

Mimi Noel

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.

Recent Posts

Acord istoric: Miniştrii Energiei din G7 au convenit închiderea centralelor pe cărbune

Miniştrii Energiei din ţările bogate din G7 au ajuns la un acord pentru a-şi închide…

10 ore ago

Stoltenberg îl invită pe Zelenski la summitul NATO de la Washington. Ucraina, amânată de la aderare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a invitat  pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să asiste…

10 ore ago

Noi reguli mai relaxate privind datoria publică şi deficitul bugetar în ţările UE

Ţările UE au adoptat, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o…

12 ore ago

Peste 900 de secţii de votare pentru românii din străinătate, la europarlamentare

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat că au fost organizate 916 de secţii de…

12 ore ago

Lovitură pentru Iohannis! Turcia îl va susţine pe Mark Rutte la şefia NATO

Turcia le-a transmis aliaţilor că va susţine candidatura premierului Mark Rutte pentru a fi următorul…

13 ore ago

Comisia Europeană aprobă ajutorul de stat în valoare de 95,3 milioane de euro pentru TAROM

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane EUR…

14 ore ago

Acest website folosește cookies