Ştiri

Miliardarii lumii, la ananghie: cât au pierdut cei mai bogați oameni din lume din cauza prăbușirii burselor

Marii miliardari ai planetei au resimțit din plin declinul de pe Wall Street. Indicele bursier Dow Jones, care urmărește evoluția celor mai importante 30 de companii profitabile din Statele Unite, s-a prăbușit, joi, într-o singură zi de tranzacțioare, cu peste 1.000 de puncte, respectiv 4,15%.

Grafice în descreștere au fost și în cazul indicelui S&P 500 (cele mai mari companii americane), care a scăzut cu 3,75%, și NASDAQ (companii mari din tehnologie), care a pierdut 3,9%, potrivit CNBC. Indicele bursier Dow Jones s-a prăbușit și luni, cu peste 1.500 de puncte (4,61%), cel mai mare declin din istorie produs în timpul unei zile de tranzacționare.

Scăderea de joi de pe burse i-a afectat serios pe marii miliardari ai planetei. Primii cinci magnați au pierdut, cumulat, aproape 16 miliarde de dolari, într-o singură zi.

Cel mai bogat om din lume, americanul Jeff Bezos, fondator și director general al Amazon (gigantul din comerțul online), a pierdut, într-o singură zi, 5,26 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, clasamentul celor mai mari averi, actualizat zilnic. Comparativ, suma pierdută de Bezos, în câteva ore, este de patru ori mai mare decât averea totală a celui mai bogat român, Ion Țiriac. Acum, americanul are o avere de 113 miliarde de dolari.

Bill Gates, cofondatorul Microsoft, a pierdut, joi, „doar” două miliarde de dolari și a rămas cu puțin peste 89 de miliarde de dolari.

Warren Buffett, locul 3 în topul celor mai bogați oameni din lume, a pierdut 3,53 miliarde de dolari. Astfel, șeful Berkshire Hathaway, conglomerat implicat în domenii precum asigurări, construcții, mobilă și transporturi, a rămas cu o avere de 82,6 miliarde de dolari.

Cofondatorul și directorul general al rețelei de socializare Facebook, Mark Zuckerberg, și-a păstrat locul 4 în topul bogaților lumii, deși a pierdut 3,45 miliarde de dolari, în ultimele ore. Zukerberg a rămas, după prăbușirea burselor de joi, cu 70,8 miliarde de dolari.

Singurul miliardar din top 5 din afara Statelor Unite, spaniolul Amancio Ortega, a pierdut o sumă ceva mai mică, de 1,67 miliarde de dolari. Fondatorul și președintele Inditex, gigantul care deține Zara și alte branduri de fashion, a rămas cu o avere de 70 de miliarde de dolari.

Elon Musk, cofondatorul și directorul general al Tesla Motors (mașini electrice și stocarea energiei) și „părintele” SpaceX (vehicule aerospațiale reutilizabile), a pierdut, joi, aproape un miliard de dolari, în pofida succesului istoric înregistrat, marți, când a reușit să lanseze în spațiu cea mai puternică rachetă din lume. Averea lui Musk a scăzut, astfel, la 20,3 miliarde de dolari și ocupă locul 43 în topul celor mai bogați oameni.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

Gabriel Bucur

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies