Ştiri

Klaus Iohannis: CCR are obligația de a revizui de îndată decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi – VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu doar decizia în cazul Kovesi, ca urmare a hotărârii CEDO, afirmând că CCR a decis revocarea din funcţie a lui Kovesi la propunerea unui ministru al Justiţiei de tristă amintire.

”CEDO a decis că doamnnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale, în urma deciziei CCR de revocare a sa de la DNA: Drepturile fundamentale ale omului depăşesc frontiera unui stat (…) Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat, CCR a decis revocarea sa din funcţie la propunerea unui ministru al Justiţiei de foarte tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO nu poate rămâne fără consecinţe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate, este şi mai afectată. CCR face parte din ansamblul autorităţilor române şi este obligată de a respecta Constituţia”, a declarat preşedintele.

El a afirmat că CCR are obligaţia de a revizui nu doar decizia în cazul Laurei Clodruţa Kovesi, ci orice decizii luate în condiţii similare.

”Hotărărea CEDO ne arată cât de necesară este nevoie de o reformă la nivelul acestei instituţii. Parlamentul actual, dominat de partidul care a patronat revocarea doamnei Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetăţenilor. (…)  PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă menite să discrediteze pe toţi cei care au vrut să-i împiedice (…). Nu mă îndoiesc că românii vor sancţiona prin vot PSD pentru aceste acţiuni extrem de grave”, a declarat preşedintele.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a declarat despre decizia CEDO în cazul revocării fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, că decizia CCR a făcut ca preşedintele Iohannis să semneze actul de demitere, nu faptul că el, ca ministru, a propus acest lucru.

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban a transmis, marţi, că decizia CEDO în cazul Laurei codruţa Kovesi ”este dovada compromiterii actualei Curţi Constituţionale de către PSD”. Orban consideră că CCR ”s-a compromis prin propriile decizii care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, iar modul de acţiune şi constituire a Curţii ar trebui regândite.

NewMoney

Recent Posts

CFR Călători estimează pierderi de peste un miliard de lei în 2024

CFR Călători estimează pierderi de 1,026 miliarde lei în acest an. Compania a planificat în…

25 de minute ago

Maia Sandu pune gaz pe foc: Rep. Moldova îşi propune să reintegreze regiunea separatistă Transnistria

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că ţara sa îşi propune să reintegreze regiunea…

o oră ago

Tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo S.p.A. intenţionează să preia First Bank a fost autorizată de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei anunţă că a autorizat tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo S.p.A. intenţionează să preia…

2 ore ago

Meme AI suferă o corecție de 30%. Investitorii se îndreaptă către WienerAI (P)

Moneda meme inspirată de Elon Musk, Meme AI, a înregistrat o scădere abruptă de aproximativ…

3 ore ago

Cartel Alfa cere amânarea discuţiilor cu UE despre noua lege a salarizării

Legea salarizării trebuie discutată şi negociată mai întâi cu sindicatele din România, nu "negociată" cu…

3 ore ago

Vladimir Putin a depus jurământul pentru al cincilea mandat de preşedinte

Vladimir Putin a depus marţi jurământul pentru al cincilea mandat de preşedinte al Federaţiei Ruse,…

3 ore ago

Acest website folosește cookies