Ştiri

Iunie roșu: 68 de ani de la începutul guvernării liderului comunist care a impus politica stalinistă în România, inclusiv prin crimă

Lider comunist încă din 1945, la 2 iunie 1952, Gheorghe Gheorghiu Dej devenea șef al Guvernului, cu titulatura de președinte al Consiliului de Miniștri. Într-o primă etapă a guvernat între iunie 1952 și 28 ianuarie 1953, iar următorul mandat ca președinte al Consiliului de Miniștri a fost din ianuarie 1953 până la 4 octombrie 1955.

Gheorghe Gheorghiu Dej a ocupat în perioada 21 martie 1961 – 19 martie 1965 funcția de Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române poziție asimilată celei de șef al statului. Dar cum a evoluat politic Dej, fiu al unei familii de muncitori din Bârlad, care s-a născut în 1901.

Citește și: Au trecut 107 ani de la construcția Titanicului. Ce secrete ascundea legendarul vas de pasageri

Gheorghe Gheorghiu Dej, colaborare cu Ana Pauker

Grație trecutului său „glorios”, Gheorghe Gheorghiu Dej a fost ales Secretar general al Partidului Comunist Român la Conferința națională din 16 octombrie 1945. El a fost, inițial, la cârma PCR în colaborare cu Ana Pauker, Vasile Luca și Teohari Georgescu, care au avut calitatea membri ai Biroului Politic și secretari. A reușit să obțină controlul asupra partidului în 1952, când a epurat partidul de cei trei membrii ai facțiunii moscovite, alături de care a început ascensiunea în PCR.

Nu a fost prima epurare pusă în practică de Dej. El a „curățat” partidul încă din 1945 când a susținut arestarea lui Ștefan Foriș, fost secretar general până în periaoda 1940 – 1944, care a fost lichidat fizic un an mai târziu. Epurarea a continuat și cu condamnarea la moarte și apoi executarea unui alt ilegalist și membru marcant al partidului, Lucrețiu Pătrășcanu, în 1948.

Și toate astea pentru că Dej s-a bucurat încă de la început de susținerea Uniunii Sovietice. La mijlocul ianuarie 1945, Gheorghiu-Dej și Ana Pauker au făcut parte dintr-o delegație care a călătorit la Moscova pentru convorbiri cu liderul sovietic Iosif Stalin și ministrul de externe Viaceslav Molotov. În urma acestei întâlniri, Dej și „tovarășii” din jurul său s-au asigurat de sprijinul de care aveau nevoie pentru cucerirea puterii. După revenirea lui Dej și a însoțitorilor lui în țară, Frontul Național Democrat – coaliție politică promovată de către Partidul Comunist – a pornit o campanie pentru înlocuirea guvernului Rădescu, susținut de Rege, cu un guvern de stânga. Acest lucru s-a întâmplat la 6 martie 1945, când Regele Mihai a anunțat formarea guvernului Petru Groza, impus de sovietici.

Citește și: Misterele căderii comunismului. De ce schema sovietică de răsturnare a regimului din Bulgaria a fost mai blândă decât cea din România

A fost ministru al comerțului

Gheorghe Gheorghiu Dej, care deținea funcția de ministru al Comerțului, a făcut parte apoi, fără a fi anunțat oficial la acea vreme, din delegația condusă de Petru Groza la 30 decembrie 1947 când Regele Mihai a fost forțat să abdice.

Apogeul l-a atins însă în 1952, când ajunge la cârma guvernului și încercă să obțină și mai multă putere la conducerea partidului. A fost momentul în care a devenit președinte al Consiliului de Miniștri și a acționat pentru înlăturarea puternicei grupări pro-staliniste reprezentată de Ana Pauker.

Până în 1953, la moartea lui Stalin, Dej a susținut curentul de represiune politică impus de Moscova având grijă să scape de „colegii” incomozi. Însă în același timp a participat activ și la eliminarea tuturor celor care erau împotriva ideologiei comuniste prin înființarea de lagăre de muncă în 1950. La 22 august 1952, Consiliul de Miniștri a adoptat rezoluția prin care lagărele erau desemnate „colonii de muncă”, document semnat chiar de Gheorghe Gheorghiu-Dej, în calitate de președinte al Consiliului, poziție pe care o obținuse în iunie.


Foto: Fototeca online a comunismului românesc, Cota 30/1961

Florel Manu

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.

Recent Posts

Dogwifhat s-a prăbușit. O nouă monedă meme strânge 300.000 USD în prevânzare (P)

Dogwifhat (WIF), moneda meme care continuă să stârnească un val de conversații în comunitatea crypto,…

o zi ago

Din 13 mai, o nouã ediţie Tezaur: dobânzi neimpozabile de pânã la 6,85% pe an la titlurile de stat

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturitãţi…

o zi ago

Peste 300 de tone de peşte şi produse din peşte au fost verificate de ANPC, iar la 71 de tone au fost găsite nereguli

Peste 300 de tone de peşte şi produse din peşte au fost verificate de comisarii…

o zi ago

Grupul Mol a înregistrat un profit de 382 de milioane de dolari, în scădere cu 29%

Grupul Mol a înregistrat în primul trimestru un profit înainte de impozitare de 382 milioane…

o zi ago

Freshful by eMAG: peste 123.000 de ouă și 4.600 de cozonaci și pască au fost comandate anul acesta de Paște

Pregătirile pentru Paște au fost făcute online, iar Freshful by eMAG, primul hypermarket 100% online,…

o zi ago

„Străzi deschise – Promenadă urbană”: Strada Pajurei din Sectorul 1 va fi deschisă pietonilor în weekendul 11-12 mai

Strada Pajurei, între strada Presei şi strada Făurei, va fi liberă de maşini şi deschisă…

o zi ago

Acest website folosește cookies