Ştiri

Investigaţii medicale gratuite la Spitalul Colentina din Bucureşti

Spitalul Colentina din București va pune la dispoziţia pacienţilor, gratuit, începând de vineri, 1 noiembrie, cea mai modernă investigaţie de imagistică medicală – examinarea PET-CT pentru diagnosticarea unor boli grave.

Investigaţia cu ajutorul PET-CT (combinația a două modalități de cercetare, a tomografiei cu emisie de pozitroni PET și a tomografiei de computer) permite diagnosticarea afecţiunilor oncologice cu până la 18 luni înaintea celorlalte investigaţii imagistice. Aceasta este folosită în scop diagnostic, pentru stadializare, în timpul tratamentului, precum şi la finalul terapiei.

Investigații medicale gratuite

„Principala noastră preocupare, la Spitalul Clinic Colentina, este oferirea unui diagnostic de mare acurateţe, într-un stadiu incipient al bolii, urmat de elaborarea unui tratament personalizat adaptat nevoilor fiecărui pacient în parte. Lansarea serviciilor de PET-CT vine în întâmpinarea nevoilor pacienţilor oncologici, ţinând cont că această patologie are o incidenţă în permanentă creştere şi apare la vârste din ce în ce mai tinere. Pe lângă un act medical de înaltă calitate, acordăm o deosebită atenţie atât impactului psihologic pe care îl are acest tip de afecţiune, cât şi confortului pacientului încă din etapa de diagnostic”, a precizat directorul medical al spitalului, Ioan Bogdan Furtună.

Doză minimă de radiație

Principalul avantaj al acestei tehnici de diagnostic este faptul că pacientul este expus unei cantităţi foarte reduse de radiație și beneficiază de cel mai scurt timp de consultare.

Înainte de o consultare PET-CT, pacientului îi este administrată o doză de substanță slab radioactivă, un așa numit tracer. De obicei pentru aceasta se folosește glucoză, care este marcată cu fluor radioactiv.

PET și CT se efectuează imediat una după cealaltă în același aparat, timpul mediu de scanare fiind de circa 20 de minute. Examinarea iniţială permite evaluarea cu o acurateţe crescută a extinderii bolii şi este foarte utilă în alegerea tipului de tratament: chirurgie, chimioterapie şi/sau radioterapie.

Examinarea intermediară, din timpul tratamentului, ajută la evaluarea eficienţei tratamentului, oferind astfel oportunitatea stabilirii unei terapii personalizate şi ajustarea acesteia în timp real, conform necesităţilor pacientului şi evoluţiei bolii.

Examinarea finală, la sfârşitul tratamentului, evaluează cu precizie crescută rezultatul terapeutic şi apreciază probabilitatea de reapariţie a bolii.  La final, medicul poate obţine informaţii despre activitatea tumorilor sau despre modul cum acestea răspund la tratamente.

„Tomografia cu emisie de pozitroni (PET), combinată cu computer tomograf (CT), este cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic disponibilă în prezent la nivel mondial. Principalul beneficiu pentru pacient este evidenţierea unor eventuale leziuni maligne cu aproximativ 6 – 18 luni înainte de apariţia modificărilor structurale anatomice. Această tehnologie, aleasă corect, aduce rezultate remarcabile în managementul pacientului oncologic, prin posibilitatea personalizării tratamentului în fiecare etapă a bolii”, afirmă Irina Manea, medic specialist Medicină Nucleară la Spitalul Clinic Colentina.

Pe lângă identificarea tumorilor primare, evaluarea metastazelor locale şi la distanţă a acestora, această procedură oferă şi informaţii suplimentare şi în cazul leziunilor pentru care examinarea IRM sau CT este neconcludentă sau negativă.

PET-CT are o acurateţe de minimum 95 la sută, mergând chiar până la 98 la sută în cazul unor cancere pulmonare. Investigaţia poate fi făcută şi de pacienţii cu diabet, dacă valoarea glicemiei nu este mai mare de 180. PET-CT este contraindicat în cazul femeilor însărcinate şi al celor care alăptează.


Sursa: Agerpres

FOTO: Wikimedia

Elena Marinescu

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

o zi ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

o zi ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

o zi ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

o zi ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

o zi ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

2 zile ago

Acest website folosește cookies