Ştiri

Interpol, în alertă. Vaccinurile anti-COVID false au inundat deja piaţa liberă

Organizaţia internaţională Interpol a transmis miercuri un mesaj de avertizare către cele 194 de ţări membre, îndemnate să se pregătească pentru acţiuni ale crimei organizate centrate pe vaccinurile împotriva coronavirusului.

Într-o atenţionare de securitate de nivel portocaliu, organizaţia de cooperare poliţienească internaţională, cu sediul în oraşul francez Lyon, avertizează asupra unei „potenţiale activităţi criminale legate de contrafaceri, furturi şi promovarea ilegală de vaccinuri împotriva Covid-19 şi a gripei”.

„Pandemia a făcut deja loc unei activităţi prădătoare şi oportuniste fără precedent”, menţionează Interpol, adăugând că a constatat deja „promovarea, vânzarea şi administrarea de vaccinuri false” împotriva coronavirusului.

„Într-un moment în care mai multe vaccinuri împotriva Covid-19 se apropie de aprobare şi de o distribuire pe scară largă, va fi crucial să fie garantată securitatea lanţului de aprovizionare şi să se identifice site-urile ilegale care vând produse contrafăcute”, atrage atenţia organizaţia. „Aceste acţiuni care vizează publicul larg constituie un risc major pentru sănătate sau chiar pentru viaţa victimelor acestor organizaţii sau indivizi”, subliniază într-un comunicat secretarul general al Interpol, Jürgen Stock.

„Este esenţial ca autorităţile să fie cât mai pregătite posibil în faţa apariţiei viitoare a tuturor tipurilor de activităţi criminale legate de vaccinurile împotriva Covid-19”, a adăugat el, relatează Agerpres citând AFP. De asemenea, Interpol face apel la vigilenţă din partea statelor membre în faţa riscului de circulaţie a unor teste false, a căror utilizare riscă să se intensifice odată cu preconizata reluare a deplasărilor internţionale.

Unitatea de criminalitate cibernetică a Interpol a identificat circa 3.000 de site-uri legate de farmacii suspectate că ar vinde medicamente şi materiale medicale contrafăcute şi ilegale. „Pentru a se evite să cădem în capcana acestor escrocherii online, este important să rămânem vigilenţi şi prudenţi în faţa unor oferte care par în majoritatea timpului prea bune ca să fie adevărate”, mai atrage atenţia organizaţia.

Elena Marinescu

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

3 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

3 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

3 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

3 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

3 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

3 zile ago

Acest website folosește cookies