Ştiri

Germania a înregistrat în 2022 un record istoric al inflației

Inflația în Germania a ajuns la 7,9% pentru anul 2022, arată cifrele oficiale. Este cea mai mare valoare înregistrată vreodată în istoria postbelică a Germaniei, transmite Institutul Naţional german de Statistică Destatis.

Consumatorii germani s-au confruntat în 2022 cu cea mai rapidă creștere a prețurilor, în special la alimente și combustibil, din istoria republicii germane postbelice, arată cifrele oficiale publicate marți.

Cu toate acestea, rata inflației a scăzut semnificativ în decembrie, la 8,6%, după trei luni consecutive de 10% sau mai mult. Octombrie a fost vârful anului, cu o creștere de 10,4% față de aceeași lună din 2021.

Deși inflația a început să crească chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina, rata din 2021 în Germania fiind de 3,1%, efectul războiului asupra prețurilor de consum a fost prea vizibil în cifrele lunare.

După ce s-a situat la 4,9% în ianuarie și la 5,1% în februarie, inflația a sărit peste 7% în martie (prima lună completă după invazia Rusiei din 24 februarie) și a rămas cel puțin la acest nivel pentru restul anului.

Fenomenul de creștere rapidă a inflației a fost mai mult sau mai puțin global în 2022, nefiind în niciun caz limitat la Germania sau Europa, deși UE și Germania, din cauza dependenței anterioare de exporturile de energie rusească, au plasat regiunea printre cele mai afectate.

Politicienii speră ca presiunile inflaționiste să se atenueze în 2023, dar își temperează și acest optimism.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, care a vorbit pentru die Welt în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, a declarat că speră ca până la sfârșitul anului 2023 rata să fi coborât în zona de 5%. El a avertizat, totuși, că cifra globală a anului va fi cel mai probabil mai mare.

Băncile centrale occidentale urmăresc o rată a inflației în jurul valorii de 2% și au crescut constant ratele dobânzilor – după aproximativ 15 ani la minime fără precedent – în încercarea de a descuraja unele cheltuieli și împrumuturi.

Pe lângă creșterea prețurilor la alimente și energie, problemele legate de lanțul de aprovizionare și penuria de produse de bază, multe dintre acestea putând fi puse pe seama efectelor secundare ale pandemiei COVID, au contribuit, de asemenea, la presiunile asupra prețurilor.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

2 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

2 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

2 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

2 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

2 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

2 zile ago

Acest website folosește cookies