Ştiri

FMI face apel la guvernele lumii să reducă cheltuielile pentru a ajuta la combaterea inflaţiei

În lupta împotriva inflaţiei, guvernele ar trebui să continue să îşi reducă deficitele bugetare acumulate în timpul pandemiei şi să limiteze majorările de cheltuieli numai la programele concentrate pe sprijinirea persoanelor defavorizate, a apreciat Fondul Monetar Internaţional în cel mai recent raport Fiscal Monitor publicat miercuri, informează The Wall Street Journal.

Potrivit FMI, cei care sunt responsabili de bugetele naţionale ar trebui să evite subvenţiile generalizate şi să se asigure că sprijinul este ţintit spre cei care au cea mai mare nevoie de el. Astfel de măsuri ar putea include reduceri la facturile de utilităţi şi alocaţii pentru mesele de la şcoală şi transportul public, care să fie limitate numai pentru gospodăriile cu venituri reduse.

Pe de altă parte, decidenţii ar trebui să se abţină să adopte controale de preţuri, subvenţii sau reduceri de taxe pentru toate gospodăriile pentru a limita efectul creşterilor de preţuri. Potrivit FMI, prin aceste măsuri generalizate politicienii riscă să alimenteze inflaţia pe care băncile lor centrale încearcă să o reducă.

„Prioritizarea politicilor şi programelor este din ce în ce mai vitală deoarece guvernele operează cu bugete limitate. Politica fiscală ar trebui să îi protejeze pe cei mai vulnerabili în timp ce urmează o abordare mai strictă pentru a evita supra-împovărarea politicii monetare în lupta împotriva inflaţiei”, susţine FMI.

Datoria guvernamentală globală va ajunge la 91% din PIB-ul lumii în acest an

Potrivit sursei citate de Agerpres, experţii FMI estimează că datoria guvernamentală globală va ajunge la 91% din PIB-ul lumii în acest an, o cifră semnificativ mai mică decât recordul de 256% înregistrat în 2020, dar cu toate acestea cu 7,5 puncte procentuale peste nivelul anterior pandemiei. Chiar dacă nivelul de îndatorare a scăzut, pe măsură ce economiile îşi revin iar guvernele elimină măsurile de urgenţă, costul serviciului datoriei ar urma să crească pe măsură ce băncile centrale majorează dobânzile în lupta împotriva inflaţiei.

FMI i-a îndemnat pe oficialii de la băncile centrale să continue să majoreze dobânzile şi în paralel a descurajat cheltuielile guvernamentale sau reducerile de taxe generalizate. „Nu acordaţi subvenţii celor bogaţi”, a subliniat săptămâna trecută directorul FMI, Kristalina Georgieva.

Elena Marinescu

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

2 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

2 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

2 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

2 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

3 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

3 zile ago

Acest website folosește cookies