Ştiri

Florin Cîţu, despre majorarea pensiilor: România nu-și permite acest lucru

Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat miercuri dacă poate suporta bugetul majorarea punctului de pensie cu 40%, după ce CCR a decis că este constituţională legea, că „România nu şi-a permis anul trecut. Nu îşi permite nici în 2021 acest lucru”. Şeful Executivului a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis poate fie să promulge legea, fie să o retrimită în Parlament pentru reexaminare.

„România nu şi-a permis anul trecut. Nu îşi permite nici în 2021 acest lucru. În acest moment preşedintele are două variante: fie să o promulge, fie să o retrimită în Parlament la rexaminare. Vom creşte pensiile, dar doar pe calendarul pe care ni l-am asumat. Aceasta e varianta pe care mergem noi. E o creştere a punctului de pensie în condiţiile economice actuale. Acel 14% înseamnă efort suplimentar anul acest 9 miliarde lei. Pensiile vor creşte şi în 2021. Creşterile de anul acesta se susţin şi anul acesta, nicio problemă. Chiar şi în noiembrie anul trecut avem o creştere a venitului net faţă de 2019, asta în condiţii de pandemie”, a afirmat Florin Cîţu.

Chestionat despre majorarea punctului de pensie, prim-ministrul a răspuns: „Eu vreau să discutăm ce se întâmplă cu punctul de pensie, după ce vom avea un buget. Avem estimări de creşteri de venituri”.

CCR a respins miercuri sesizarea Guvernului privind rectificarea bugetară adoptată de Parlament cu un amendament al PSD care prevede creşterea pensiilor cu 40%.

Pe 13 octombrie 2020, Guvernul a sesizat Curtea privind proiectele de lege care vizează rectificarea bugetară adoptate de către Parlament.

În esenţă, „Executivul reiterează argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice. În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie a.c. nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii”, conform comunicatul de presă transmis de reprezentanţii Guvernului.

Totodată, Guvernul arată că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanţare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite şi care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispoziţiilor constituţionale.

NewMoney

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

5 ore ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

5 ore ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

5 ore ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

6 ore ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

7 ore ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

11 ore ago

Acest website folosește cookies