Ştiri

Eurostat: România, codaşa UE în privinţa banilor alocaţi prevenţiei în sănătate

Cele mai ridicate cheltuieli pentru îngrijirea medicală preventivă din UE, raportat la dimensiunea populaţiei, au fost înregistrate în 2018 în Suedia (165 euro pe locuitor), Finlanda (152 euro), Germania (148 euro) şi Olanda (146 euro), iar cele mai scăzute în România şi Slovacia (ambele cu opt euro/locuitor), arată datele publicate luni de Oficiul european de statistică (Eurostat).

În timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), Eurostat apreciază că este important să ştim cât de mult se cheltuie pe îngrijirea medicală preventivă, care are ca obiectiv să evite sau să reducă numărul ori gravitatea vătămărilor şi bolilor, consecinţele lor şi complicaţiile, conform Agerpres.

La nivelul UE, cheltuielile publice şi private pentru îngrijirea medicală preventivă au reprezentat 2,8% din totalul cheltuielilor pentru sănătate în 2018, cel mai ridicat nivel fiind în Italia (4,4%) şi Finlanda (4%), iar cel mai scăzut în Slovacia (0,8% din totalul cheltuielilor pentru sănătate), Grecia, Cipru şi Malta (toate cu 1,3%) şi România (1,4%).

Doar 580 de euro pe cap de locuitor, în România

Alte date publicate luna trecută de Eurostat arată că România a alocat în anul 2018 pentru sănătate doar 580 de euro pe cap de locuitor, aceasta fiind cea mai mică sumă înregistrată în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.

La polul opus, statele membre cu cele mai mari cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor au fost Danemarca (5.260 de euro), Luxemburg (5.220 de euro) şi Suedia (5.040 de euro). Media la nivelul UE este de 2.982 euro pe cap de locuitor.

Ca procentaj din Produsul Intern Brut, la nivelul Uniunii Europene cheltuielile cu sănătatea au reprezentat 9,9% din PIB în 2018. În rândul statelor membre, cele mai mari ponderi au fost înregistrate în Germania (11,5% din PIB), Franţa (11,3% din PIB) şi Suedia (10,9% din PIB). Şi în acest caz, România este la coada clasamentului, în condiţiile în care cheltuielile cu sănătatea au reprezentat 5,6% din PIB, doar în Luxemburg fiind mai mici (5,3% din PIB).

Elena Marinescu

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

3 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

3 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

3 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

3 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

3 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

3 zile ago

Acest website folosește cookies