Ştiri

Energia eoliană a contribuit la scăderea prețurilor, atunci când producția a fost ridicată – asociație

Energia eoliană a contribuit la scăderea prețurilor en-gros ale energiei electrice, atunci când a avut o pondere ridicată în totalul producției, a anunțat marți Asociația Română pentru Energie Eoliană, în contextul creșterii prețurilor la cele mai mari niveluri din Europa.

Energia eoliană nu poate funcționa în condiții de predictibilitate similare celor convenționale, dar aduce beneficii importante consumatorilor, întrucât reprezintă nu doar o energie electrică curată, ci și ieftină, arată asociația.

“Un exemplu concret este regăsit în luna august a acestui an, în special intervalul 7-8 august, când o creștere a producției de energie eoliană cu 46% față de ziua precedentă a fost urmată de o scădere a prețului cu 30% (de la 333,57 RON/MWh la 233,92 RON / MWh). De asemenea, în ziua de 15 August, când ponderea energiei eoliene a urcat la 31% din total consum, am asistat la o scădere de 45% a prețului comparativ cu ziua anterioară (de la 140 RON/MWh la 76.61 RON/MWh)”, conform unui comunicat al producătorilor de profil.

Sursa citată arată că România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai mari costuri de echilibrare pentru producția de energie eoliană și cu expunere la produse și contracte standardizate neadecvate tipului de producție.

Asociația cere autorităților ca analizele privind cauzele care au dus la creșterile de preț să fie transparente și urmate de un proces real de consultare cu industria de profil.

Energia regenerabilă a acoperit anul trecut peste 10% din consumul național de electricitate. În anumite perioade cu consum ridicat, atât în sezonul de iarnă, cât și în perioada de vară, eolienele au avut o cotă de circa o treime din consum.

În luna august a avut loc o nouă creștere masivă a prețurilor pe piața OPCOM a bursei de electricitate, la niveluri record pentru UE, după o evoluție similară în prima lună a anului.

Premierul Mihai Tudose a anunțat, în acest context, că va cere Parlamentului să inițieze o anchetă cu privire la activitatea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

ANRE și Consiliul Concurenței au format un grup de lucru care va analiza evoluția pieței de energie.

Emil Popescu

Emil are o experiență de peste 15 ani în presa economică, din care 13 la agenția Mediafax. Pentru NewMoney scrie pe domenii precum energie, industrie și auto.

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

3 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

3 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

3 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

3 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

3 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

3 zile ago

Acest website folosește cookies