Ştiri

The Economist: „Laura Codruța Kovesi a fost dată afară pentru că își făcea treaba prea bine”

The Economist a publicat un articol în care vorbește despre revocarea fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pe care o numește Miss Justice. „Dușmanul politicienilor corupți din România a fost concediat”, titrează publicația, care adaugă și că „Laura Kovesi a fost dată afară pentru că își făcea treaba prea bine”.

Președintele Klaus Iohannis a revocat-o pe Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție pe 9 iulie, la aproape cinci luni de la momentul în care ministrul Justiției Tudorel Toader a formulat cererea pentru a o înlătura din funcție. În 22 februarie 2018, ministrul a anunţat declanşarea procedurilor de revocare, prezentând un raport de 36 de pagini cu 20 de puncte care prezintă 20 de „categorii de acte şi fapte” din perioada februarie 2017 – februarie 2018, pe care Toader i le impută şefei DNA.

Ce scrie The Economist:

„Pentru politicienii corupți din România, Kovesi a reprezentat un coșmar. Numită șefă a Direcției Naționale Anticorupție în 2013, procuroarea de neînduplecat a supervizat condamnările a mai bine de 1.000 de oficiali, oameni de afaceri și politicieni, inclusiv nouă foști miniștri. În iunie, DNA a obținut în instanță condamnarea lui Liviu Dragnea, cel mai puternic politician din România, prin funcția de președinte al PSD pe care o deține. Acesta ar putea ajunge în închisoare pentru trei ani și jumătate pentru că a introdus doi funcționari ai PSD pe ștatul de plată a agenției de stat pentru protecția copilului.

Susținătorii lui Liviu Dragnea o acuză pe Kovesi de incompetență și de faptul că ia în vizor doar politicienii care îi sunt antipatici. În februarie, ministrul Justiției a cerut revocarea ei din funcție, dar președintele Klaus Iohannis a refuzat să semneze decretul. Curtea Constituțională a luat partea Guvernului, iar pe 9 iulie Iohannis a revocat-o.

Domnișoara Kovesi și DNA reprezintă raza de speranță pentru reformiștii din estul și centrul Europei. Revocarea ei face parte dintr-o tendință sumbră. În toată regiunea, partidele curate, nou-apărute, și mișcările de protest duc o luptă nedreaptă cu politicienii care urmăresc doar câștigurile personale”.

The Economist scrie și despre mult-contestatele legi ale justiției, care vor avea același efect de a limita activitatea DNA și de a-l scăpa de pușcărie pe Liviu Dragnea pe care îl avea și Oordonanța nr. 13.

„O nouă lege a ajuns în Parlament, care va un efect similar (cu Ordonanța nr. 13, n.r.) de a-i oferi ministrului Justiției ai multă putere asupra sistemului judiciar. Comisia de la Veneția, organism consultativ la nivel european în domeniul juridic, spune că această măsură va afecta statul de drept. Comisia Europeană spune că «va lua măsurile necesare» pentru a se asigura că legea este compatibilă cu legislația UE.”

 


Foto: Mediafax

Sebastian Popescu

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

4 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

4 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

4 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

4 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

4 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

5 zile ago

Acest website folosește cookies