Ştiri

Echilibru financiar: 7 din 10 români sunt încrezători în viitorul lor

Aproape șapte din zece români (72%) sunt încrezători în viitorul lor financiar, potrivit unei cercetări realizate de compania de management al creanțelor KRUK România.

Întrebați la ce vârstă au intrat în piața muncii, 52% din respondenți au spus că s-au angajat în perioada de 20-25 ani, iar cei mai „grăbiți”, cu un procent de 37%, au recunoscut că aveau 18-20 ani. Totodată, majoritatea respondenților afirmă că intrarea pe piața muncii a dus la o creștere a responsabilităților (91%), iar această “maturizare” în raport cu viața, îi face să fie mulțumiți de carierele lor profesionale actuale (66%).

Întrebați dacă salariul primit le ajunge sau nu pentru a avea un echilibru financiar, cei intervievați au spus că este suficient în cea mai mare parte a anului (33%) sau lunar (13%). Doar 15% se declară nemulțumiți, pentru că au mereu o situație financiară dezechilibrată. Potrivit cercetării, aceștia sunt, probabil, și cei care au probleme financiare (35%), restul respondenților, cei echilibrați, neavând probleme financiare (65%).

„A gândi pozitiv înseamnă a nu uita să gândești critic, să analizezi propriile posibilități și să nu uiți contextul în care trăiești”, spun specialiștii KRUK România, care este membră a KRUK S.A., cea mai mare companie de management al creanțelor din Polonia.

Există însă și aspirații „îndrăznețe”, visuri care ies din perimetrul aspirațiilor realiste, posibile. Pentru 64%, soluția este împrumutarea banilor. Ceilalți 36% evită împrumuturile și își construiesc scenarii în care acceptă nerealizările. Respondenții afirmă că, uneori, nu au încredere în viitorul lor financiar (28%), iar alteori, da (33%). Adunând cel din urmă procent cu procentul celor care au încredere în forțele proprii de a-și construi un viitor financiar (39%), rezultă că 72% din respondenți sunt încrezători într-un viitor financiar satisfăcător.

Participanții la studiu sunt preocupați de îmbunătățirea viitorului lor financiar și consideră că trei condiții contribuie la un viitor financiar pe care și-l doresc: venit lunar mai mare (45%), scăparea de datorii (20%) și absența grijilor față de ziua de mâine (18%).

 


FOTO: Mediafax

Gabriel Bucur

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

o zi ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

o zi ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

o zi ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

o zi ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

o zi ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

2 zile ago

Acest website folosește cookies