Echilibru financiar: 7 din 10 români sunt încrezători în viitorul lor

Gabriel Bucur 14/06/2017 | 15:24 Ştiri
Echilibru financiar: 7 din 10 români sunt încrezători în viitorul lor

Aproape șapte din zece români (72%) sunt încrezători în viitorul lor financiar, potrivit unei cercetări realizate de compania de management al creanțelor KRUK România.

Întrebați la ce vârstă au intrat în piața muncii, 52% din respondenți au spus că s-au angajat în perioada de 20-25 ani, iar cei mai „grăbiți”, cu un procent de 37%, au recunoscut că aveau 18-20 ani. Totodată, majoritatea respondenților afirmă că intrarea pe piața muncii a dus la o creștere a responsabilităților (91%), iar această “maturizare” în raport cu viața, îi face să fie mulțumiți de carierele lor profesionale actuale (66%).

Întrebați dacă salariul primit le ajunge sau nu pentru a avea un echilibru financiar, cei intervievați au spus că este suficient în cea mai mare parte a anului (33%) sau lunar (13%). Doar 15% se declară nemulțumiți, pentru că au mereu o situație financiară dezechilibrată. Potrivit cercetării, aceștia sunt, probabil, și cei care au probleme financiare (35%), restul respondenților, cei echilibrați, neavând probleme financiare (65%).

„A gândi pozitiv înseamnă a nu uita să gândești critic, să analizezi propriile posibilități și să nu uiți contextul în care trăiești”, spun specialiștii KRUK România, care este membră a KRUK S.A., cea mai mare companie de management al creanțelor din Polonia.

Există însă și aspirații „îndrăznețe”, visuri care ies din perimetrul aspirațiilor realiste, posibile. Pentru 64%, soluția este împrumutarea banilor. Ceilalți 36% evită împrumuturile și își construiesc scenarii în care acceptă nerealizările. Respondenții afirmă că, uneori, nu au încredere în viitorul lor financiar (28%), iar alteori, da (33%). Adunând cel din urmă procent cu procentul celor care au încredere în forțele proprii de a-și construi un viitor financiar (39%), rezultă că 72% din respondenți sunt încrezători într-un viitor financiar satisfăcător.

Participanții la studiu sunt preocupați de îmbunătățirea viitorului lor financiar și consideră că trei condiții contribuie la un viitor financiar pe care și-l doresc: venit lunar mai mare (45%), scăparea de datorii (20%) și absența grijilor față de ziua de mâine (18%).

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.