Ştiri

Curtea Supremă a dat verdictul final: Starea de alertă în România, prelungită ilegal. Certificatul verde COVID, folosit abuziv

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis vineri că starea de alertă în România a fost prelungită ilegal, la fel și prezentarea certificatului verde COVID în scopul facilitării accesului la diverse manifestații publice.

Decizia este definitivă și a venit în urma contestării unei măsuri similare emise în primă instanță. Acest verdict a fost contestat de Guvern și de mai multe instituții non-guvernamentale.

Starea de alertă în România, prelungită ilegal

ÎCCJ a stabilit că starea de alertă din țara noastră a fost prelungită ilegal și că facilitarea accesului la diverse evenimente publice în baza certificatului verde era, de asemenea, neconstituțională. Decizia magistraților este definitivă.

Procesul demarat împotriva Executivului, a Comitetului Național pentru Situații de Urgență și a Ministerului Afacerilor Interne a fost intentat de avocații Elena Corina Ciuchi și Dan Laurențiu Puiu. Astfel, recursul DSU și MAI a fost respins.

Respinge recursul declarat de recurentul-pârât Guvernul României împotriva sentinţei nr. 1796 din 3 decembrie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca tardiv formulat. Respinge, ca neavenit, recursul declarat de Ministerul Afacerilor Interne prin Direcţia Generală Juridică împotriva aceleiaşi sentinţe.

Respinge recursul declarate de recurentul-pârât Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă reprezentat de DSU împotriva sentinţei nr. 1796 din 3 decembrie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 noiembrie 2022, au decis judecătorii ÎCCJ.”, se arată în documentul ÎCCJ.

Restricțiile, excesive și discriminatorii

Potrivit instanței supreme, ținând cont de spectrul foarte larg de drepturi și libertăți afectate prin HG nr. 1183/2021, este aproape imposibil a se susține că persoanele nevaccinate, netrecute prin boală și netestate nu ar fi vătămate, actul contestat vizând practic viața de zi cu zi a cetățenilor, în cele mai obișnuite manifestări ale ei. Față de cele de mai sus, excepția lipsei de interes va fi respinsă ca neîntemeiată, a explicat Curtea.

Elena Marinescu

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

3 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

3 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

3 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

3 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

3 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

3 zile ago

Acest website folosește cookies