Ştiri

Clean Recycle: Performanţele României privind Economia Circulară sunt printre cele mai slabe din Uniunea Europeană

Performanţele României privind Economia Circulară sunt printre cele mai slabe din Uniunea Europeană, potrivit specialiştilor companiei Clean Recycle, care arată că economia circulară ar putea genera un PIB cu 0,5% mai mare în următorii 8 ani şi ar putea crea în jur de 700.000 de noi locuri de muncă.

Implementarea strategiei de trecere la economia circulară se va face concomitent cu implementarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor, tot până în 2030, cu o valoare de 2,3 miliarde euro.

”Performanţele României privind Economia Circulară sunt printre cele mai slabe din Uniunea Europeană”, potrivit datelor publice analizate de specialiştii Clean Recycle, iar ”până în 2030, mediul privat şi cel public ar putea trece treptat de la Economia Liniară la modelul de dezvoltare durabilă, potrivit Strategiei Naţionale privind Economia Circulară”.

Printre planurile autorităţilor se numără şi scheme de sprijin prin care vor putea fi accesate fonduri guvernamentale şi europene.

Astfel, companii din 14 sectoare de activitate vor putea să urmeze, în următorii 8 ani, planuri majore de transformare, iar cele mai multe fac parte din sectoare precum FMCG, retail, deşeuri, construcţii sau agricultură.

Economia Circulară înseamnă consum şi producţie responsabilă, iar Strategia Naţională propune, printre altele, creşterea productivităţii resurselor, reducerea generării cantităţilor de deşeurilor şi creşterea gradului de reciclare, potrivit analizei Clean Recycle.

Implementarea acestei strategii se va face concomitent cu implementarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor, tot până în 2030, cu o valoare de 2,3 miliarde euro. Obiectivele prinicipale ale acestui plan sunt reciclarea a 55% dintre deşeurile municipale până în 2025 şi a 60% până în 2030, reciclarea a 65% din deşeurile de ambalaje până în 2025 (hârtie şi carton 75%; plastic 50%; sticlă 70%; metale feroase 70%; aluminiu 50%), colectarea separată a deşeurilor periculoase, instituirea unor sisteme obligatorii de responsabilitate extinsă a producătorilor pentru toate ambalajele până în 2024.

Antreprenorii şi consumatorii care nu se conformează cu regulile cuprinse în Strategia Naţională pentru Economia Circulară ar putea plăti taxe şi impozite mai mari în următorii ani.

“Din zona de Est a Europei, deja există ţări precum Cehia sau Polonia care au adoptat astfel de strategii pentru tranziţia către Economia Circulară. Trebuie să fie un efort comun, susţinut, din partea generatorilor de deşeuri, dar şi din partea consumatorilor finali. Prin colectare selectivă şi reciclare putem contribui la o econimie mai stabilă şi mai rezistentă în timp”, declară Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.

România se clasează pe unul dintre ultimele locuri în rândul ţărilor din Uniunea Europeană privind reciclarea deşeurilor municipale. Media europeană a fost în 2020 de 48%, în timp ce în ţara noastră procentul a fost de 14.

Economia Circulară este un obiectiv important la nivelul Uniunii Europene şi ar putea genera, în medie, un PIB cu 0.5% mai mare până în 2030 şi ar putea crea în jur de 700.000 de noi locuri de muncă în statele membre, în fabricile de reciclare sau în unităţile de reparaţii.

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP). Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc şi pun pe piaţă deşeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG şi retail, agribusiness, automotive, distribuţie, producţie industrială, farmaceutice.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

4 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

4 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

4 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

4 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

4 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

4 zile ago

Acest website folosește cookies