Ştiri

Avertisment pentru românii cu rate la bănci: ROBOR la trei luni sare de 2%

ROBOR la trei luni, indicatorul după care sunt calculate dobânzile celor mai multe credite noi în lei, a sărit miercuri de pragul de 2%, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României (BNR).

ROBOR reprezintă dobânda medie la care se împrumută între ele cele mai mari bănci din România.

Presiunile pe ROBOR au început să apară din a doua parte a lunii septembrie, când acesta a depășit, pentru prima dată de la începutul lui 2016, nivelul de 1%. Dobânzile au crescut din cauza unui deficit de lichitate produs în piață, după o perioadă lungă de exces. Printre elementele care au generat acest deficit se numără golirea conturilor bancare a companiilor de stat, după ce statul a solicitat dividende suplimentare pentru a acoperi deficitul bugetar, o mai bună încasare a impozitelor (banii au fost scoși din economie și trasferați în vistieria statului), precum și o neexecutare a cheltuielilor publice. Această strategie este des folosită de Guvern care preferă să blocheze cheltuielile pentru finalul anului, pentru a se asigura că se înscrie în ținta de deficit. Un efect nedorit este însă blocarea banilor în trezoreria publică. Un alt element care a contribuit la criza de lichiditate a fost presiunea pe cursul leu/euro. Pentru a ține moneda națională în jurul pragului de 4,6 lei/euro, Banca Națională a României (BNR) a vândut valută din rezervă și a cumpărat lei, accetuând deficitul de lichiditate din piață.

Pentru a remedia situația, banca centrală a organizat, pentru prima dată în doi ani, o licitație repo, prin care împrumută băncile la dobânda de politică monetară. Cum aceasta era de 1,75% pe an, BNR a fost nevoită să aștepte până când nivelul dobânzilor la care băncile se împrumută între ele a depășit nivelul de politică monetară. Prima licitație a avut loc pe 3 octombrie, când BNR a împrumutat băncile cu 9,3 miliarde de lei, echivalentul a circa două miliarde de euro. De atunci, băncile au mai luat de la BNR alte două miliarde de euro la licitații repo.

Efectele creșterii ROBOR peste dobânda-cheie de politică monetară, de 1,75% pe an, s-au resimțit și la nivelul debitorilor. Astfel, rata medie a creditelor noi acordate populației a urcat în luna septembrie la 6,81%, față de 6,63% cu o lună înainte, evoluție analizată și în cadrul celui mai recent Consiliu de Administrație al BNR.

”Referindu-se la condiţiile monetare, membrii Consiliului au notat creșterea consemnată în luna septembrie de rata medie a dobânzii la creditele noi și de cea la depozitele noi la termen”, se arată în minuta ședinței. Board-ul băncii centrale se așteaptă că trendul să se mențină. La creditele existente în sold, dobânda medie a crescut nesemnificativ, de la 6,44% pe an în august, la 6,45% în septembrie.

Creditele în lei reprezintă 61,4% din totalul împrumuturilor acordate de bănci. Nici debitorii cu credite în euro nu o duc mai bine. Pe piața monetară, EURIBOR-ul a crescut cu 5,4% în acest an. Mai afectați vor fi însă de creșterea cursului leu/euro. Moneda națională s-a depreciat cu peste un procent într-o singură săptămână, depășind pragul de 4,6 lei/euro. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat că debitorii se pot aștepta la o volatilitate mai mare a cursului, banca centrală neavând cum să țină în frâu și cursul, și dobânzile și rezervele valutare în contextul acumulării de noi echilibre la nive macro. Principala preocupare a băncii centrale vizează creșterea însemnată a deficitului de cont curent, ca urmare a deteriorării balanței comerciale (diferența dintre importuri și exporturi). Deficitul de cont curent a depășit patru miliarde de euro în primele nouă luni ale anului, în creștere cu 52,4% față de aceeași perioadă din 2016.

Mai multă flexibilitate a cursului bineînţeles că trebuie să fie. Cineva trebuie să se mişte mai mult. Sunt trei variabile pe care nu ai cum să le ţii pe toate: rezerva, cursul şi dobânzile. Noi am făcut o combinaţie între ele”, a comentat Isărescu.

Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania, se aștepată la o creștere a costurilor de finanțare în perioada următoare și atrage atenția că deși economia a crescut cu 7% în primele nouă luni ale anului, evoluția nu este una sustenabilă.

Atragem atenția cu privire la faptul că dinamica economiei din ultimele trimestre nu este sustenabilă, aspect reflectat de intensificarea deficitelor gemene (bugetar și de cont curent, n.r.) și tergiversarea reformelor structurale (…) Pentru trimestrele următoare ne așteptăm la decelerarea economiei, pe fondul majorării costurilor de finanțare, disipării impactului Noului Cod Fiscal și perspectivelor de rebalansare a politicii economice, într-o perioadă în care se acumulează semnale de maturitate pentru ciclul economic global post-criză”, notează Rădulescu într-o notă transmisă investitorilor.

Alexandra Pele

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

4 ore ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

5 ore ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

6 ore ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

7 ore ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

7 ore ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

7 ore ago

Acest website folosește cookies