Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat operatorii economici de alimentaţie publică din zona Pieţei Unirii din Bucureşti şi au fost date amenzi în valoare de 188.000 de lei. Comisarii ANPC au găsit mai multe nereguli, printre care produse expirate, insecte vii, folosirea unor ustensile uzate sau murdare.
“Prioritizăm informaţiile primite în mediul online, la nivelul Academiei Comisarilor. Vizăm, în anul 2023, zonele cu impact social major şi, în consecinţă, vom fi prezenţi peste tot unde situaţia o va impune!”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.
În urma verificărilor, 20 de operatori economici au fost sancţionaţi, primind amenzi în valoare totală de 188.000 de lei. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare peste 400 de kilograme de produse alimentare neconforme. Comisarii ANPC au închis temporar şase unităţi şi trei vitrine frigorifice de la al şaptelea operator economic.
Companiile sancţionate au fost:
Printre deficienţele constatate de comisarii ANPC au fost: folosirea unor produse alimentare fără etichete cu elemente de identificare şi caracterizare şi fără menţionarea datei limită de consum; prezenţa insectelor vii în unitate; nerespectarea vecinătăţii produselor alimentare în spaţiile frigorifice (respectiv ouă neigenizate depozitate în imediata vecinătate cu semipreparatelor); schimbarea stării termice iniţiale a produselor alimentare; comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depaşită; utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale şi cu grad avansat de uzură şi a bureţilor de sârmă; nerespectarea condiţiilor de depozitare menţionate de producător.
Alte nereguli găsite de echipele de control au fost: folosirea unor agregate frigorifice neigenizate corespunzător cu lichide scurse, şi rugină, cu depuneri de gheaţă, cu tăvile deteriorate, cu fisuri şi rupturi; depozitare produselor direct pe paviment; colectarea rezidurilor in recipiente neacoperite, folosirea unor hote cu acumulare cantitativă de praf şi grăsime la nivelul tubulaturii; lipsa menţionării, în lista meniu, a faptului că ingredientul prezentat era de fapt un înlocuitor pe bază de grăsimi vegetale; nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor la masa caldă; depozitarea produselor la temperatura mediului ambiant.
În urma verificărilor ANPC a mai constatat: folosirea unor cântare fără verificare metrologică; lipsa autorizaţiei de funcţionare; comercializarea unor produse a căror provenienţa nu a putut fi stabilită;
utilizarea unei mese de lucru cu rugină, acumulări de praf, grăsime si rupturi; folosirea unor produse alimentare cu modificări organoleptice şi ambalaje; utilizarea, la bar, de paie din material plastic neambalate individual; diferenţe de gramaj între produsele de patiserie; existenţa pavimentului cu plăci de gresie sparte/fisurate şi cu tavan cu pete de grăsime şi impurităţi; lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire; reutilizarea ambalajelor din material plastic.
Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…
Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…
Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…
Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…
Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…
Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…
Acest website folosește cookies