Ştiri

ANCOM a amendat Telekom România Mobile Communications cu 700.000 de lei

Compania Telekom România Mobile Communications a fost amendată de arbitrul pieţei de profil cu 700.000 de lei pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţia de a acoperi cu servicii de voce cel puţin 98% din zonele locuite din România prin intermediul reţelei proprii de acces radio, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), operatorii de telecomunicaţii Orange, Vodafone şi RCS&RDS acopereau în proporţie de peste 98% serviciile de voce mobilă la nivel naţional, în 2020, în timp ce Telekom Mobile înregistra o pondere de 97,25%, sub obligaţiile de acoperire asumate prin acordarea licenţelor.

„Conform măsurătorilor din teren, Orange România acoperea cu servicii de voce mobilă un procent de 98,27% din totalul populaţiei, Vodafone Romania – 98,16%, RCS&RDS – 98,02%, iar Telekom România Mobile Communications – 97,25%. Situaţia comparativă a măsurătorilor reflectă faptul că toţi operatorii şi-au îmbunătăţit gradul de acoperire, doar unul dintre ei neîndeplinind pragul de 98% stabilit prin licenţele de utilizare a spectrului de frecvenţe radio. Astfel, Telekom Mobile a fost sancţionat cu amendă în valoare de 700.000 de lei. Impunerea obligaţiilor de acoperire în cadrul licenţelor pe care le acordăm operatorilor şi care permit furnizarea de servicii de comunicaţii electronice reprezintă o pârghie legală prin care Autoritatea poate stimula creşterea gradului de acoperire cu servicii de comunicaţii electronice”, a afirmat Cristin Popa, director executiv în ANCOM.

Potrivit arbitrului telecom, în cadrul acestei campanii a fost măsurată acoperirea cu semnal în 13.398 localităţi cu mai mult de zece locuitori, fiind totodată măsuraţi aproape 250.000 de km pe drumurile naţionale, judeţene, orăşeneşti şi comunale.

Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensământului populaţiei şi al locuinţelor, au fost măsurate zonele locuite de 20.117.553 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populaţiei acoperite şi suma populaţiei măsurate.

Conform licenţelor de utilizare a spectrului radio deţinute, Orange, Vodafone şi Telekom Mobile au avut obligaţia de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puţin 98% din populaţia României prin intermediul reţelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.

Unde verificăm dacă avem semnal

ANCOM a dezvoltat platforma aisemnal.ro, ce a fost actualizată în anul 2020 prin adăugarea unor noi funcţionalităţi. Astfel, utilizatorii aisemnal.ro pot vedea evoluţia gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă în 2020, comparativ cu anul 2019, având totodată posibilitatea de a consulta acoperirea cumulată cu servicii de comunicaţii mobile la nivel naţional. Harta cuprinde şi localităţile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, fiind identificate şi reprezentate 298.674 de puncte cu potenţial risc de intrare în roaming involuntar din localităţile aflate la o distanţă de cel mult 15 km de graniţele ţării.

Harta naţională de acoperire cu servicii de voce mobilă – www.aisemnal.ro este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar şi nivelul de semnal 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România. De la lansarea hărţii aisemnal.ro din luna octombrie 2019 şi până în prezent, site-ul a avut peste 1,73 milioane de accesări.

ANCOM a finalizat recent ce-a de-a treia campanie de verificare a acoperirii cu semnal de voce mobilă pe teritoriul României, în urma căreia un singur operator de servicii de telefonie mobilă a fost sancţionat pentru neîndeplinirea obligaţiilor de acoperire de 98% din populaţia României.

Campania de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce mobilă s-a desfăşurat în perioada august – decembrie 2020, acoperirea cu semnal a localităţilor fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor şi străzilor principale şi secundare.

NewMoney

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

2 zile ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

2 zile ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

2 zile ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

2 zile ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

2 zile ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

2 zile ago

Acest website folosește cookies