Ştiri

Aliaţii NATO, acord pentru trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

”NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, la care a avut o intervenţie prin videoconferinţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”În plus faţă de Patriot, există alte arme pe care aliaţii le pot livra, printre care (sistemul francez) SAMP/T şi mulţi alţii, care nu au sisteme disponibile, au promis să furnizeze sprijin financiar pentru a le achiziţiona pentru Ucraina”, a adăugat Stoltenberg în faţa presei la Bruxelles.

SUA are cele mai multe sisteme Patriot

Săptămâna trecută, Germania a promis să îi livreze Kievului o a treia baterie de rachete Patriot din stocurile armatei sale, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres. Statele Unite au cele mai multe sisteme Patriot în dotarea forţelor lor armate. În Europa, ţări precum Spania şi Grecia deţin baterii Patriot.

Înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările G7 desfăşurate joi în insula italiană Capri, Jens Stoltenberg a insistat că Ucraina are o ”nevoie urgentă şi importantă de apărare antiaeriană suplimentară”.

”Sunt încurajat de angajamentul şi hotărârea aliaţilor NATO de a apăra Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg, care a evocat votul prevăzut pentru sâmbătă în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA în legătură cu un pachet de asistenţă pentru Kiev în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari.

Potrivit secretarului general al NATO, ”este de o importanţă vitală ca membrii Alianţei să-şi menţină şi consolideze sprijinul” pentru Kiev, în contextul în care situaţia din teren este ”dificilă” din cauza bombardamentelor ruse asupra oraşelor şi infrastructurii energetice ucrainene.

Elena Marinescu

Recent Posts

Gazprom a pierdut 6,9 miliarde de dolari în 2023 după reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Gigantul rus Gazprom a raportat pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de…

5 ore ago

Compania de retail Walmart își închide toate clinicile de sănătate

Walmart, cea mai mare companii de retail din lume, a anunţat că își va închide…

5 ore ago

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 62,5 miliarde de euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) se situau la data de 30 aprilie…

6 ore ago

Macron nu renunţă la ideea de a trimite trupe în Ucraina şi ia în calcul arma nucleară

Preşedintele francez Emmanuel Macron are un plan pentru evitarea unei morţi ”brutale” a UE şi…

7 ore ago

Domeniul Regal Săvârşin se deschide publicului pe 1 iunie (VIDEO)

Domeniul Regal Săvârşin nu se va deschide publicului în luna mai, ca până acum, ci…

8 ore ago

Peste 3000 de șoferi de TIR și 500 de îngrijitori de persoane din Filipine vor veni în România în 2025

Un proiect pilot inițiat de agenția de recrutare a personalului străin WORK FROM ASIA, prin…

11 ore ago

Acest website folosește cookies