Ştiri

VIDEO. Klaus Iohannis, despre carantinarea Capitalei şi a altor judeţe: Nu îmi doresc să ajungem acolo

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, că alegerile parlamentare din 6 decembrie trebuie să aibă loc la termen, motivând că există o majoritate parlamentară pesedistă toxică, care ar putea arunca România în cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani.

Potrivit şefului statului, este important modul în care va fi gestionată la începutul anului viitor pandemia, dar şi perioada post-pandemie, cu „o nouă majoritate parlamentară solidă şi un guvern susţinut de această majoritate în implementarea tuturor reformelor absolut necesare dezvoltării României”.

În conferinţa de presă, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă există posibilitatea carantinării Capitalei și a unor județe, precizând că deciziile se iau în urma propunerilor făcute de specialiști. ”Propunerea de carantinare trebuie să vină de la experți, de la specialiști. Nu am auzit nicio propunere de carantinare a Bucureștiului sau a județelor. Eu nu îmi doresc să ajungem la carantinarea Bucureștiului”, a declarat Klaus Iohannis.

 

„În acest moment nu discutăm despre lockdown, ci căutăm soluții. În definitiv este nevoie oricât de îngrijorați am fi, și eu sunt foarte îngrijorat, de a găsi un fel de a continua. Fără alegeri, nu există democrație. Trebuie să avem grijă să creștem numărul de locuri de la ATI. A închide țara nu este o soluție. O închidem pentru 2 săptămâni și apoi ce facem? Trebuie să găsim un just echilibru. Ne vom întoarce la normalitate dacă avem grijă acum și dacă oamenii de știință vor găsi un vaccin foarte repede”, a spus Klaus Iohannis.

„Unele autorităţi locale s-au bâlbăit”

El a declarat că „este evident” că unele autorităţi locale s-au „bâlbăit”, cum s-a întâmplat în Bucureşti, şi că acestea „trebuie să îşi intre mai bine în rol, să fie mai bine organizate, să prevadă evenimentele”.

Ulterior, Iohannis a fost întrebat de ce nu a utilizat pârghiile legale la fel cum a făcut la începutul pandemiei şi de ce a rămas cumva pe margine şi nu ca decident? „Am rămas destul de decident pot să vă spun, dar e evident că unele autorităţi, cum s-a întâmplat în Bucureşti, s-au bâlbâit. E clar că autorităţile trebuie să îşi intre mai bine în rol, să fie mai bine organizate, să prevadă evenimentele, să le explice. Şi da, lucrurile sunt duse la nivelul autorităţilor locale, fiindcă acolo trebuie să se ia decizia pentru fiecare localitate. E mult mai eficient, dar e relativ puţin obişnuit pentru noi, acest principiu al subsidiarităţii e important în democraţiile consolidate”, a susţinut Iohannis.

Întrebat, de asemenea, dacă nu ar fi necesară revenirea la o asumare a deciziei la vârf, pentru că autorităţile locale ezită şi nu au curajul să ia decizia, Iohannis a replicat: „Se vor învăţa”.

Testarea în masă, exclusă

Întrebat în legătură cu posibilitatea creşterii capacităţii de testare pentru COVID-19, Klaus Iohannis a explicat că nici nu se pune problema pentru testarea în masă a populației, în condiţiile în care România nu poate face sute de mii de teste din lipsă de personal și aparatură.

„În primul rând, România nu are capacitatea pur şi simplu pentru testarea în masă, în număr foarte mare. Deci testarea în masă ar însemna poate sute de mii de testări zilnice, ceea ce practic nu se poate. Nu avem dotările, nu avem personalul pentru aşa ceva şi nici nu este recomandată. Testarea în masă nu este recomandată decât de persoane care vor să pară interesante”, a declarat Iohannis.

El a adăugat că se recomandă însă testarea persoanelor în cazul cărora sunt suspiciuni de infectare. „Ceea ce este recomandat şi în România – de asta tot creşte numărul de testări – este să testăm toate persoanele suspecte sau cazuri posibile. Ştiţi foarte bine că se face anchetă epidemiologică şi toate persoanele sunt testate. Faptul că am ajuns la 37.000 de teste pe zi este un lucru de apreciat dacă ne gândim de unde am pornit”, a susţinut şeful statului.

Record de infectări cu noul coronavirus

Bucureștiul se află pe primul loc la nivel naţional în privinţa ratei de infectare cu noul coronavirus, dar și cele mai numeroase decese cauzate de COVID-19. Capitala este în scenariul roșu, după depășirea de 3 infectări la mia de locuitori, iar școlile, restaurantele, cafenelele și cinematografele au fost închise.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri 4.848 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2 – cel mai mare bilanţ zilnic de la declanşarea pandemiei – numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 1191.102.

Elena Marinescu

Recent Posts

CoinPoker elimină taxele de retragere și lansează un giveaway (P)

CoinPoker, una dintre cele mai remarcabile platforme de criptopoker din lume, a făcut recent un…

21 de minute ago

Cipru, destinația care nu te poate dezamăgi. Peste 90.000 de români sunt așteptați anul acesta

Plină ochi de locuri frumoase, cu plaje însorite și ape de un albastru ireal, dar…

2 ore ago

FL Technics și Universitatea Politehnica din București își anunță parteneriatul oficial în ingineria aerospațială

FL Technics, una dintre cele mai importante companii de întreținere, reparație și revizie (IRR) din…

3 ore ago

Germania a evitat intrarea în recesiune

Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat…

3 ore ago

Program STB și Metrorex în minivacanța de 1 mai și Paște

Circulaţia trenurilor de metrou, în perioada 1 - 6 mai, se va desfăşura conform graficelor…

3 ore ago

Peste 1.800 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în T1

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă în primul trimestru…

3 ore ago

Acest website folosește cookies